Hyttyset, mäkäräiset, paarmat, ampiaiset ja mehiläiset kiusaavat lemmikkejä kesällä. Yleensä hyönteisen pisto ei aiheuta kutinaa ja paukamaa suurempaa vaivaa.
Kuitenkin pään tai kuonon alueelle kohdistunut ampiaisen pisto voi olla lemmikille kohtalokas, Evidensia Eläinlääkäripalvelut muistuttaa.
– Jos pisto aiheuttaa voimakasta kutinaa tai turvotusta varsinkin pään ja kaulan alueella, tulee lemmikille antaa hydrokortisonia. Hydrokortisonia sisältävien kyytablettien oikea annostus kannattaa tarkistaa päivystävältä eläinlääkäriltä. Myös kissalle voi antaa kyypakkauksen tabletteja ensiapuna ampiaisen pistoihin, Eläinlääkäri Marit Åström ohjeistaa tiedotteessa.
Pisto suualueella voi turvotessaan tukkia hengitystiet.
Koirille on luontaista mennä kuono edellä tutkimaan uusia paikkoja, tällöin ampiaiset pistävät koiria usein kuonon tai kaulan alueelle.
Kissat puolestaan tutkivat ampiaisia useimmiten tassuillaan, joten ne saavat piston useimmin tassuihin. Silloin pisto on vaarattomampi.
Pureman aiheuttajasta tulee kuitenkin olla varma. Jos varmuutta siitä, onko oireet aiheuttanut ampiainen vai kyy, ei kortisonia kannata lemmikille antaa, koska kyyn puremassa kortisoni voi kuormittaa munuaisia.
Jos varmuutta ei ole, kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin. Kyyn puremassa tulee lemmikki aina viedä eläinlääkäriin.
Lemmikki tulee myös viedä eläinlääkäriin jos pään tai kaulan alueella oleva turvotus ei lähde laskemaan muutaman päivän kuluessa tai pistokohta on selkeästi kivulias ja häiritsevä.
Jos mahdollista, koirat ja kissat kannattaa pitää poissa sellaisista paikoista, joissa tiedetään olevan ampiaisen pesä tai muuten paljon ampiaisia.