Kansanedustaja Ben Zyskowicz kuvaamassa BenTV:tä eduskunnassa 5. heinäkuuta. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ben Zyskowicz: Lakia sovelletaan itärajalla jo nyt

Kansanedustaja muistuttaa, että rajavartiolain pykälän soveltaminen ei ole vienyt Suomea kansainväliseen oikeuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz muistuttaa, että Suomen itärajalla sovelletaan jo nyt maahantuloa rajoittavaa lakia. Zyskowicz kommentoi asiaa BenTV:n tuoreessa jaksossa.

Zyskowicz viittaa kommentissaan kritiikkiin, jota parhaillaan eduskunnan käsittelyssä oleva rajaturvallisuuslaki on saanut osakseen poliitikoilta ja asiantuntijoilta. Lain on sanottu olevan muun muassa perustuslain vastainen.

Zyskowiczin mukaan kritiikki on hyvin samanlaista, mitä rajavartiolain pykälän säätäminen sai osakseen.

– Kun pari vuotta sitten säädettiin rajavartiolain 16 pykälä, niin silloin nämä samat proffat olivat sitä mieltä, että se on EU-oikeuden vastainen, sitä ei voi soveltaa, Zyskowicz toteaa.

Rajavartiolain pykälässä 16 säädetään rajanylityspaikkojen väliaikaisesta sulkemisesta, rajanylitysliikenteen rajoittamisesta ja kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä.

Valtioneuvosto päätti pykälän nojalla viime vuoden marraskuun jälkeen useaan otteeseen rajanylityspaikkojen väliaikaisesta sulkemisesta itärajalla. Päätöstä perusteltiin itärajalla esiintyneellä ”sääntöjenvastaisen maahantulon ilmiöllä”, johon liittyi vieraan valtion viranomaisten vaikuttamista.

– Kaikki Venäjänvastaiset rajanylityspaikat laitettiin kiinni. Edes yhtä ei jätetty auki, Zyskowicz sanoo.

– Juuri tällä hetkellä sovelletaan tätä lakia, jota näiden samojen proffien mukaan ei voi soveltaa, koska se on ristiriidassa muun muassa EU-oikeuden kanssa. Näin vaan sovelletaan. Ja montako keissiä on Suomea vastaan ajettu EU-oikeudessa tai ihmisoikeustuomioistuimessa? Nolla keissiä.

Rajaturvallisuuslain tavoitteena on varautua välineellistetyn maahantulon vakavimpiin tilanteisiin. Lain myötä valtioneuvosto voisi päättää vaikuttamisen välineenä olevan maahantulijan maahanpääsyn estämisestä tietyillä alueilla.

– Miksi hallitus ajaa juuri tätä rajaturvallisuuslakia? Onko näitä muita keinoja? Zyskowicz kysyy.

Zyskowicz katsoo, että muut tarjotut keinot eivät estä kansainvälisen suojelun hakemista, vaan ne ovat vain jo Suomeen saapuneen joukon hallintaa.

– Lain tarkoituksena on ennaltaehkäistä Venäjää puskemasta. Miten se, että me ottaisimme kaikki vastaan meidän prosesseihin, miten se lähettää esimerkiksi lähtömaihin viestin, että ei kannata tulla?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)