Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SIMON WOHLFAHRT

Jens Stoltenberg: Vanha kaava ei saa toistua Ukrainassa

Rauha edellyttää Naton pääsihteerin mukaan turvatakuita Ukrainalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kun Ukrainaan pyritään saamaan rauha, eivät Minskin rauhanprosessin virheet saa toistua. Näin linjasi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg perjantaina, painottaen samalla Ukrainan tukemisen merkitystä puolustusliiton ensi viikolla alkavan huippukokouksen edellä.

Stoltenbergin linjauksesta uutisoi The Kyiv Independent. Stoltenbergin kommentit on julkaistu myös Naton kotisivuilla.

Minsk 1- ja Minsk 2-sopimukset olivat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj:n ja keskeisten EU-maiden tuella laadittuja tulitaukosopimuksia, joissa pyrittiin Itä-Ukrainan taistelujen lopettamiseen. Ukraina suostui prosessissa muun muassa itsehallinnon myöntämiseen Venäjän jo miehittämille alueille.

Minskin prosessi ei saa toistua, Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa.

–  Venäläiset marssivat itäiseen Donbassiin, suostuivat aselepoon, ensimmäiseen Minsk-sopimukseen, rikkoivat siitä, siirsivät rintamalinjaa lännemmäs, suostuivat toiseen Minsk-sopimukseen, odottivat seitsemän vuotta ja ryhtyivät sitten laajamittaiseen hyökkäykseen ja valtasivat vielä enemmän alueita, hän totesi.

Kolmatta Minsk-sopimusta ei tule, pääsihteeri sanoi. Kun Ukrainaan tulevaisuudessa neuvotellaan rauhaa, tulee maa Stoltenbergin mukaan tarvitsemaan uskottavat turvatakuut.

–  Ja tämä on tietenkin yksi syy sille miksi liittouma on niin selkeästi todennut Ukrainan vielä liittyvän Natoon, Stoltenberg sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)