Ukrainalaisdroonia rakennetaan. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Karu arvio hyökkääjän drooneista: ”Täyttä sekundaa”

Venäjän droonituotanto kärsii laajasta korruptiosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisdroonit kärsivät valmistusvirheistä ja heikosta laadusta, drooniteollisuus taas piinaavasta korruptiosta. Asiasta kertoo Telegraph.

Paperilla Venäjän pitäisi päihittää Ukraina droonituotannossa, onhan maan bruttokansantuote korkeampi ja puolustusteollisuus suurempi. Näin ei kuitenkaan ole. Käytännössä venäläisdroonien ja häirintälaitteiden kerrotaan olevan niin heikkolaatuisia, että se vaikuttaa jopa tilanteeseen rintamalla.

Sekä Venäjä että Ukraina väittävät tuottavansa kuukausittain 100 000 kauko-ohjattavaa FPV (first-person view) -droonia. Tällaiset alle 500 euroa maksavat droonit voivat tappaa jalkaväkeä sekä vahingoittaa ja paikoin jopa tuhota panssariajoneuvoja.

Tilastojen mukaan Ukraina onnistuu kuitenkin tekemään FPV-drooneilla iskuja 3-6 kertaa enemmän kuin Venäjä. Luku kertoo karua kieltä Venäjän droonituotannosta.

Ukrainan droonit tulevat joko kotimaisilta ja ulkomaisilta toimittajilta, joiden kustannukset valtio maksaa, sekä pienistä työpajoista, jotka saavat usein rahoituksensa lahjoittajilta. Toimittajia on paljon, mittakaava on pieni ja muutoksia valmistustapoihin pystytään tekemään nopeasti.

Kun rintamalta toivotaan drooniin muutosta, se on siis helppo toteuttaa.

Venäjä on taas monopolisoinut droonituotannon muutamille suurille valtionyrityksille. Samat yritykset ovat kuitenkin läpikotaisin korruption riivaamia, eivätkä suuret yritykset pysty reagoimaan nopeasti toiveisiin rintamalta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka Ukraina ja Venäjä tuottavat saman määrän drooneja, ei osa venäläisdrooneista ole edes lentokelpoisia. Ukrainalaissotilaat voivat luottaa siihen, että rintamalle paketissa tuleva drooni on heti lentokelpoinen, venäläiset eivät.

Tilannetta ei auta se, että heikko laatu riivaa myös venäläisiä drooninhäirintälaitteita, joiden tehtävä on häiritä droonien ja niiden maassa sijatsevien ohjausyksikön välisiä signaaleja.

– Täyttä sekundaa, eräs venäläistarkkailija tiivistää.

Hyvä esimerkki tästä nähtiin huhtikuussa, kun ukrainalainen prikaati löysi sattumalta uuden venäläisen häirintälaitteen. Tutkiessaan sitä he havaitsivat, ettei laite edes toiminut. Kaiken lisäksi se oli kasattu erilaisista ei-standardisoiduista osista. Antenneja oli köytetty kiinni puusta tehtyyn jalustaan.

Venäläiset sotabloggarit ovat kritisoineet häirintälaitteita muun muassa painosta, rikkinäisistä kantokahvoista sekä vääränlaisista ja väärinasennetuista antenneista ja jäähdytystuulettimista.

– On pelottavaa ajatella kuinka moni on kuollut, luottaen turhaan häirintälaitteisiin, eräs venäläinen sotabloggari kirjoittaa.

Ukraina on siis tällä hetkellä voittamassa droonisodan – ei määrän, vaan laadun ansiosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)