Värväytymistä mainostava näyttö Moskovassa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / NATALIA KOLESNIKOVA

Miehittäjän sotilaat tappavat toisiaan ennätysmäärin

Venäläissotilaiden henkirikoksista kolme neljäsosaa on tehty alkoholin vaikutuksen alaisena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläissotilaiden tekemät väkivalta- ja henkirikokset Ukrainan miehitetyillä alueilla ovat nousussa, kertoo Novaja Gazeta Europe.

Vuoden 2023 tammikuun ja lokakuun välillä venäläissotilaita syytettiin yhteensä 135 henkirikoksesta miehitetyillä alueilla. Tämän lisäksi venäläissotilaita syytettiin 32 ampuma-aserikoksesta. Venäläiset sotaoikeudet ovat luokitelleet tappoja ampuma-aserikoksiksi, joista annettava rangaistus on lievempi.

Sotilaiden tekemät henkirikokset liittyvät usein henkilökohtaisiin kiistoihin. Tilannetta pahentaa se, että sotatoimialueella aseita on saatavilla lähes kaikkialla.

Myös alkoholi on ongelma: Se liittyi jollain tavalla 83 prosenttiin tapauksista, ja 76 prosenttia henkirikoksista tehtiin alkoholin vaikutuksen alaisena. Venäläissotilaita ei juuri rankaista alkoholin käytöstä, elleivät he syyllisty vakavaan rikokseen.

Eräässä tapauksessa venäläissotilas Artjom Terehov päätti ryhtyä rintamakarkuriksi. Terehov pakeni leiristä ja liftasi kyydin matkalla olevalta venäläisupseerilta. Kun upseeri ajoi auton sivutielle ja yritti avata Terehovin puolen ovea, Terehov ampui upseerin.

Terehovin pakomatka jatkui venäläisten tarkastuspisteelle, jossa hän yritti ampua sitä vartioivat sotilaat. Hänen aseestaan kuitenkin loppuivat panokset ja hänet pidätettiin.

Hänet tuomittiin myöhemmin kahdeksan ja puolen vuoden vankeuteen.

Toisessa tapauksessa venäläissotilas Ruslan Vysotski päätyi riitelemään toisen sotilaan kanssa, joka ampui häntä jalkaan. Sotilaat lähtivät eri teille, mutta joitakin tunteja myöhemmin yksikön komentaja käski kaksikkoa selvittämään riitansa. Keskustelun aikana sotilas syytti Vysotskia homoseksuaaliksi, jonka seurauksena Vysotski ampui tätä päähän.

Vysotski tarjoutui hävittämään taistelutoverinsa ruumiin ja raportoimaan kuoleman taistelussa tapahtuneeksi, mutta hänet ilmiannettiin sotilaspoliisille.

Henkirikosten lisäksi törkeitä pahoinpitelyjä raportoitiin 27 kappaletta. Yksi esimerkki näistä on venäläisupseeri Vladimir Poljakovin tapaus.

Poljakov oli saanut kuulla, että yksi hänen sotilaistaan oli paljastanut kahvilassa arkaluontoisia tietoja siviilille. Poljakov päätti rangaista sotilasta ampumalla häntä jalkaan, mutta päätyi tämän jälkeen myös lyömään häntä kahdesti aseella päähän. Poljakov tuomittiin kolmen vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen johtavan aseman väärinkäytöstä.

Edes siviilit eivät ole turvassa venäläissotilailta: Eräässä tapauksessa venäläissotilas osoitti heitä loukannutta ukrainalaista aseella pelotellakseen häntä, mutta ampuikin hänet vahingossa kuoliaaksi. Toisessa humalaiset venäläissotilaat hakkasivat autossa matkustaneen ryhmän, tappaen yhden heistä.

Tarkkaa tietoa henkirikosten todellisesta määrästä on vaikeaa saada. Kaikki Venäjän sotaoikeuksien tuomiolauselmat eivät ole julkisia, ja venäläismedia välttää raportointia sotilaiden tekemistä henkirikoksista.

Mikäli tieto henkirikoksista päätyykin mediaan, ovat uhrina usein ”sabotaasia suunnitelleet ukrainalaisagentit” tai toimijat, jotka ”välittivät tietoa Ukrainan asevoimille”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)