Robert Fico. AFP / LEHTIKUVA / KENZO TRIBOUILLARD

Slovakian pääministeri palasi julkisuuteen: Olisi halunnut matkustaa Moskovaan Viktor Orbanin kanssa

Robert Fico joutui toukokuussa ampumavälikohtauksen uhriksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Slovakian pääministeri Robert Fico puhui perjantai-iltana ensimmäistä kertaa julkisesti sitten toukokuisen ampumisvälikohtauksen, kertoo Politico.

Ficon hallituksen politiikkaa vastustanut mies ampui Ficoa neljästi toukokuun 15. päivä. Fico selvisi ampumisesta, mutta hänelle arvellaan jäävän välikohtauksesta pysyviä vammoja.

Pääministeri piti puheensa tarkasti valikoidulle kaartille ministereitä, kansanedustajia, suurlähettiläitä ja muita kutsuvieraita. Puheessaan hän kehui Unkarin pääministeri Viktor Orbania, joka matkusti kuluneella viikolla Moskovaan tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Lähes kaikki EU-maat tuomitsivat vierailun.

Fico kuitenkin kertoi, että olisi halunnut matkustaa Putinin luokse Orbanin kanssa.

– Jos terveyteni olisi sallinut, olisin mielelläni lähtenyt [Orbanin] mukaan, Fico harmitteli.

Hänen mukaansa Putinin kanssa ei myöskään käydä riittävästi rauhanneuvotteluja.

Osan puheestaan Fico omisti liberalismin tyrmäämiselle. Hän kutsuikin liberaaleja aatteita ”järjettömyyksiksi, jotka leviävät syövän lailla”. Hän sanoi myös haluavansa muuttaa maan perustuslakia niin, että se muodostaisi tehokkaamman esteen liberalismille.

Fico edustaa Kreml-mielistä ja vasemmistopopulistista Smer-puoluetta, joka on hallinnut maata vuonna 2023 pidetyistä vaaleista lähtien. Valtaan päästyään Fico muun muassa keskeytti kaiken aseavun Ukrainalle sekä ilmoitti lakkauttavansa korruptiota tutkivan erikoissyyttäjänviraston.

Ficon puhe ei saanut oppositiopuolueilta lämmintä vastaanottoa.

Oikeistoliberaalin SAS-puolueen puheenjohtaja Branislav Gröhling tyrmäsi Ficon väitteet ja totesi, että oikea syöpä on Slovakiaa riivaava viha ja korruptio. Hän muistutti, että Ficon johtaman Smer-puolueen valtakausien aikana kymmenettuhannet slovakialaiset ovat muuttaneet liberaalimpiin maihin paremman tulevaisuuden perässä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)