Yleisradion logo ja linkkitorni Pasilassa Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Ylen budjetin läpinäkymättömyys on johtanut massiiviseen tehottomuuteen”

Kansanedustaja vaatii Yleisradion auditointia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Tere Sammallahden (kok.)  mukaan Yleisradion toiminta on auditoitava, koska Ylen johto ei ole kyennyt vastaamaan uskottavasti viime aikoina yhtiössä ilmenneisiin johtamiseen, rahankäyttöön ja journalismiin liittyviin ongelmiin.

– Toimittaja Sanna Ukkolan viestipalvelu X:ssä tekemien paljastusten mukaan Yleisradiossa keskitytään journalismin kannalta epäolennaiseen, kuten vieraiden ja työntekijöiden etnisyyksien tilastointiin. Myös osassa Yleisradion rekrytoinneista palkkauskriteerinä on ollut muut tekijät kuin työnhakijan ammattitaito. Yleisradion johdon selitykset yhtiön journalistisesti kestämättömän toiminnan suhteen ovat riittämättömiä vaikka kohu on ollut käynnissä jo lähes viikon, Sammallahti sanoo tiedotteessa.

Sammallahden mukaan on kestämätöntä, että julkisesti rahoitetun Yleisradion rahankäyttö on lähes kokonaan salattu.

– Yhtiöön juurtuneiden kyseenalaisten käytäntöjen lisäksi Yleisradion iso ongelma on rahankäytön läpinäkymättömyys. Yle käyttää lähes 600 miljoonaa euroa vuodessa pyörittäessään satoja sosiaalisen median tilejä, kilpaillessaan yksityistä sektoria vastaan viihde- ja uutissisällöissä sekä sekoillessaan poliittisen feminismin opinkappaleiden kanssa. Laskun kuittaavilla veronmaksajilla ei kuitenkaan ole aitoa mahdollisuutta arvioida Yleisradion rahankäytön tehokkuutta tai tarkoituksenmukaisuutta kokonaisuutena, hän sanoo.

– Ei riitä, että läpinäkyvyys kirjataan Yleisradion raportteihin ja strategioihin. Ei riitä, että aina uuden kohun noustessa Yleisradion johto tiedottaa yhtiön toiminnan olevan läpinäkyvää. Todellisuudessa tieto Yleisradion rahankäytöstä on piilotettu niin veronmaksajilta kuin kansanedustajiltakin. Tämän järjestelmän kutsuminen läpinäkyväksi on Yleisradion johdolta niin veronmaksajien kuin eduskunnankin häpeilemätöntä pilkkaamista.

Sammallahti pitää välttämättömänä suorittaa Yleisradiossa ulkopuolinen auditointi, jotta suomalaiset pääsevät arvioimaan yhtiön toimintaa.

– Yleisradion budjetin läpinäkymättömyys ja yhtiön johdon vuosia jatkunut kritiikin vähättely ovat todennäköisesti johtaneet yhtiössä massiiviseen tehottomuuteen. Näin ollen Yleisradion journalistinen ja taloudellinen toiminta täytyy auditoida neutraalin ulkopuolisen arvioijan toimesta. Näin suomalaiset pääsevät vuosikymmenien pimittämisen jälkeen arvioimaan, keskittyykö Yleisradio journalistisiin ydintehtäviinsä ja onko sen alati kasvava rahoitus ylimitoitettu, Sammallahti sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)