Tyttö katsoo somevideoita. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Opetusministeri yhtä mieltä sosiaalipsykologin kanssa, joka kieltäisi lapsilta matkapuhelimet

Tutkimusten mukaan älylaitteet aiheuttavat ongelmia lapsille ja nuorille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) kirjoittaa X:ssä, että on helppo olla samaa mieltä sosiaalipsykologi Jonathan Haidtin kirjan keskeisen väitteen kanssa.

– Ylisuojelemme lapsia tosimaailmassa ja alisuojelemme heitä virtuaalimaailmassa, Adlercreutz lainaa Haidtia.

Amerikkalainen sosiaalipsykologi Jonathan Haidt syyttää nuorten mielenterveysongelmista älylaitteita ja sosiaalista mediaa.

Kirjassaan Ahdistunut sukupolvi – Kuinka älypuhelimeen perustuva lapsuus on aiheuttanut mielenterveyden häiriöiden epidemian (Terra Cognita, 2024) Haidt esittää, että älypuhelimet ja sosiaalinen media pitäisi kieltää alle 16-vuotiailta.

Nykyteknologia on hänen mukaansa tuonut mukanaan pahoinvointia. Samalla lapsia on suojeltu niin sanotuilta fyysisiltä uhkilta.

– Lapsilla oli aina leikkimiseen pohjautuva lapsuus, mutta annoimme sen vähitellen hälvetä, koska pelkäsimme kidnappauksia ja muita uhkia 1980- ja 1990-luvuilla. Tekniikka nousi täyttämään koko tuon ajan. Luulimme 1990-luvulla internetin pelastavan demokratian. Se tekisi lapsistamme älykkäämpiä. Koska useimmat meistä olivat tekno-optimisteja, emme varsinaisesti hätkähtäneet lapsiemme viettäessä neljä, viisi, kuusi ja nyt seitsemästä yhdeksään tuntia päivässä puhelimillaan ja muiden näyttöjen äärellä, Haidt kuvaa kehitystä CNN:llä.

Nyt riippuvuus älypuhelimista ja sosiaalisesta mediasta aiheuttaa Haidtin mukaan nuorille mielenterveysongelmia, ahdistusta ja vaikeuttaa jopa sosiaalisten kykyjen muodostumista. Lapset ja nuoret ovat ehkä fyysisesti turvassa, mutta teknologia tuo mukanaan henkistä pahoinvointia.

Yleislääketieteen erikoislääkäri ja nuorisolääkäri, dosentti Silja Kosola väläytti Verkkouutisten haastattelussa 18 vuoden ikärajaa sosiaaliselle medialle.

– Nuorten sosiaaliset kontaktit rajoittuvat nykyään vain ruudun äärelle. Monia sosiaalisia taitoja jää oppimatta, jos sosiaalisissa tilanteissa ei kohdata toisia ihmisiä. Silloin ei opita tulkitsemaan eleitä eikä äänenpainoja, Kosola sanoo.

– Sosiaalisen median välittämä kuva täydellisestä elämästä aiheuttaa nuorille ennennäkemättömän pahaa oloa. Tästä uhkaa tulla yhteiskunnalle merkittävä lasku, jos emme tee jotain, sanoo Kosola.

LUE MYÖS:
Lääkäriltä kova ehdotus: Sosiaalinen media pitäisi kieltää alle 18-vuotiailta (VU 19.5.2024)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)