Presidentti Joe Biden puhumassa Madisonissa, Wisconsinissa 5. heinäkuuta 2024. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SCOTT OLSON

Yle: Karu arvio Joe Bidenin kunnosta – ”neljä vuotta tuntuu mahdottomalta”

Naton huippukokous alkaa Washingtonissa ja huomio kiinnittyy presidentin kuntoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusliitto Naton huippukokous alkaa tänään tiistaina Washingtonissa. Kokouksessa huomio kiinnittyy Yhdysvaltain presidentin 81-vuotiaan Joe Bidenin kuntoon.

Biden epäonnistui toissa viikolla vaalikeskustelussa republikaanien todennäköistä ehdokasta Donald Trumpia vastaan. Biden takelteli sanoissaan, taisteli käheää ääntä vastaan ja vaikutti välillä menettävän ajatuskulkunsa.

Demokraattien piiristä on noussut yhä enemmän painetta Bidenia kohtaan jättäytyä presidenttikisasta.

Mikäli Biden valittaisiin ja hän istuisi toisen virkakauden loppuun, olisi hän sen loputtua 86-vuotias.

Kaksi geriatrian emeritusprofessoria analysoi Bidenin kuntoa Ylelle. Geriatria on ikääntymiseen ja vanhusten kokonaisvaltaiseen hoitoon keskittynyt lääketieteen ala.

Ylen haastattelemat geriatrit arvioivat Bidenin tilaa hänen julkisten esiintymistensä pohjalta. Heillä ei ole hänestä tarkempia terveystietoja.

– Käsitykseni Bidenin toimintakyvystä on muuttunut viimeisen vuoden aikana, jo ennen tuoretta väittelyä, emeritusprofessori Jaakko Valvanne sanoo Ylelle.

Bidenin kunto vaikutti Valvanteen mukaan vielä vuosi sitten ihan hyvältä, mutta sen jälkeen on tapahtunut iso muutos. Vielä vuosi sitten Valvanne arvioi Bidenin toimintakyvyn hyväksi.

– Kun tätä kaatuilua ja sitten näitä sanoissa sekoamista alkoi esiintyä yhä enemmän, niin ajattelin, että kyllä siinä sittenkin taitaa olla muutakin kuin vain normaalia vanhenemista, Valvanne sanoo.

– Jos alamäki jatkuu yhtä nopeasti, mitä nyt on tapahtunut vuoden ajan, niin vaikea nähdä, että Biden pärjäisi edes virkaanastujaisiin asti. Neljä vuotta tuntuu ihan mahdottomalta, jos tilanne heikkenee samaa vauhtia, Valvanne sanoo.

Valvanteen mukaan vaikuttaa siltä, että Bidenin terveydentila on heikentynyt nopeasti.

– Normaali vanheneminen ei etene näin nopeasti. Herää ajatus, onko aivoissa tapahtunut jotain. Onko siellä jokin etenevä degeneratiivinen sairaus, alkava muistisairaus tai vastaava?

– Koko se olemus, hitaus, jähmeys ja kaatumisalttius, herättää epäilyn siitä, että onko siellä jokin neurologinen sairaus, Valvanne pohtii.

Valvanteen mielestä Bidenin pitäisi vetää johtopäätökset heikkenevästä kunnostaan.

– Bidenin vaimon pitäisi saada miehensä uskomaan, että nyt hänen on kiireesti astuttava syrjään, asiantuntija sanoo Ylelle.

Emeritusprofessori Timo Strandberg korostaa, että historiassa on monia esimerkkejä yhdeksänkymppisistä, jotka ovat pystyneet johtamaan ansiokkaasti.

– Eihän sitä maata jaloilla johdeta. Roosevelt oli pyörätuolissa koko presidenttikautensa ajan, Strandberg sanoo Ylelle viitaten Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Rooseveltiin, joka toimi presidenttinä vuosina 1933–1945 kuolemaansa asti.

Strandberg kuitenkin myöntää, että myös hän on alkanut muuttaa käsitystään Bidenin toimintakyvystä viime aikoina.

– Olen näitä ihan viimeaikaisia juttuja katsonut, ja täytyy korjata sitä, mitä olen aiemmin sanonut, Strandberg sanoo.

Biden on kertonut sairastavansa uniapneaa ja totesi epäonnisen väittelyn jälkeen tarvitsevansa aiempaa enemmän unta. Hän myös sanoi, ettei saisi enää iltakahdeksan jälkeen tehdä töitä.

– Voi kysyä, voiko suurvallan johtaja mennä kahdeksalta nukkumaan. Kyllä sehän on 24-7- hommaa, Strandberg sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)