Venäjä saattaa estää Whatsapp-viestipalvelun käytön, koska se kieltäytyy yhteistyöstä Venäjän viranomaisten kanssa, sanoi valtion duuman infromaatiopolitiikasta vastaavan valiokunnan puheenjohtaja Alexander Khinštein.
Päätöstä asiasta ei ole tehty, puheenjohtaja sanoi Moscow Timesin mukaan.
– Haluan kuitenkin muistuttaa, että Whatsapp, joka kuuluu äärijärjestölle nimeltä Meta, on toistuvasti rikkonut ja rikkoo edelleen lakejamme, Khinštein sanoi ja painotti että Meta ei voi jatkaa tätä loputtomiin vaan valtion kärsivällisyys on rajallinen.
Whatsapp Venäjän suosituin pikaviestin. VTSIOM-tutkimuslaitoksen mukaan sitä käyttää päivittäin 67 prosenttia venäläisistä. Telegram on toisella sijalla: sitä käyttää päivittäin 35 prosenttia.
Sunnuntaina viranomaiset ryhtyivät hidastamaan Whatsappin toimintaa Venäjän eteläosissa. Huomattavia häiriöitä esiintyi ainakin Krasnodarissa ja Dagestanissa. Tyypillisesti hidastaminen on keveämpi toimi kuin täydellinen esto. Venäjä on tehnyt samaa myös muille palveluille, esimerkiksi Twitterille (nyk. X) vuonna 2021.
Venäjä julisti Whatsappin, Facebookin ja Instagramin omistajayhtiö Metan äärijärjestöksi maaliskuussa 2022. Facebook ja Instagram on jo kielletty, vain Whatsapp on jäljellä. Käytännössä Facebook ja Instagram toimivat edelleen myös, mutta niiden käyttöön tarvitaan liikenteen uudelleenreitittävä VPN-yhteys.
Venäjän verkkosensuurivirasto Roskomnadzor uhkasi estää Whatsappin viime syksynä, kun sen kanavatoiminto lanseerattiin. Roskomnadzor ilmoitti, että esto seuraa, jos Whatsappin kanavilla levitettäisiin Venäjällä kiellettyä sisältöä. Niinpä Whatsapp ei tuonut kanavatoimintoaan käyttöön Venäjällä ollenkaan.
On epäselvää, pystyisikö Venäjä oikeasti estämään koko Whatsappin toiminnan tykkänään. Vuonna 2018 tätä yritettiin Telegramin kanssa estämällä Googlen ja Amazonin pilvipalvelujen osoitteita, sillä Telegram reititti liikennettään niiden kautta. Käytännössä tämä johti siihen, että toiminta estyi myös niiltä venäläisiltä yrityksiltä, jotka käyttivät myös näitä pilvipalveluita. Häiriöitä ilmeni verkkokaupoissa, pankeissa, lähettipalveluissa ja jopa luottokorttien turvallisuustoiminnoissa.