Tutkija varoittaa: Suomen kannattaa pysyä puolueettomana sunni-shiia -konfliktissa

Konlfiktitutkija Alan Salehzadehin mukaan Suomen viranomaisten kannattaa olla varovaisia sunnien ja shiiojen välisen konfliktin kiihtyessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Konfliktitutkija Alan Salehzadehin mukaan shiia-johtajan teloitus Saudi-Arabiassa voi olla uuden, pitkittyvän konfliktin ensimmäinen askel.

Saudi-Arabia teloitti lauantaina yhteensä shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin. Iranin johtaja ajatollah Ali Khamenei varoitti Saudi-Arabian kohtaavan Jumalan koston ja Iranin pääkaupungissa Teheranissa vihaiset mielenosoittajat sytyttivät Saudi-Arabian lähetystön polttopulloilla tuleen.

Salehzadehin mukaan shiia-johtajan teloituksen myötä moni asiantuntija uskoo, että konflikti Iranin ja Saudi-Arabian välillä kehittyy entisestään ja saattaa jopa muuttua jälleen uudeksi sodaksi jo valmiiksi epävakaalla alueella.

– Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konflikteissa uskonnolla on aina ollut tärkeä rooli. On hyvä tiedostaa, että Iranin johtamat shiiat ja Saudi-Arabian johtamat sunnit taistelevat jo valmiiksi epäsuoranaisesti keskenään Syyrian, Irakin ja Jemenin konflikteissa, jossa he tukevat vastakkaisia osapuolia, Salehzadeh toteaa Iltalehden blogissaan.

Shiia- ja sunni-konflikteja on Alan Salehzadehin mukaan ollut islamin syntyajoista saakka, ja nykyään ne vaikuttavat keskeisesti eri muslimimaiden keskinäisiin suhteisiin ja ulkopolitiikkaan.

– Sunnilainen Saudi-Arabia ja shiialainen Iran ovat kovassa kilpailussa keskenään paitsi uskonnollisesti, myös öljyviennissä. Viime aikoina Saudi-Arabia on alentanut merkittävästi raakaöljyn hintaa, ja niin Iranin piti myös laskea sitä perässä. Iran syyttää siksi Saudi-Arabiaa keplottelusta ja likaisesta talouspelistä. Toisaalta raaka-öljyn pitkään jatkunut hinnanlasku kurittaa myös Saudi-Arabian taloutta, Salehzadeh sanoo.

Shiiojen ja sunnien väliset taistelut näyttävät hänen mielestään olevan Lähi-idän ikuinen vitsaus, koska molemmat osapuolet uskovat olevansa oikeassa. Sekä Iran että Saudi-Arabia ovat hänen mukaansa useasti teloittaneet omia väärää suuntausta edustavia kansalaisiaan.

– Syyrian, Irakin ja Jemenin konflikteissa Saudi-Arabia tukee ainoastaan sunniryhmiä Iranin johtamaa shiia-leiriä vastaan. Vastaavasti maailman shiiamuslimien johtaja Iran ja sen liittolaiset tukevat shiia-ryhmiä Syyriassa, Jemenissä ja Irakissa, Salehzadeh sanoo.

Salehzadehin mukaan suurin osa länsimaista tukee Saudi-Arabian johtama sunnileiriä, sillä ne ovat sunnien liittolaisia. Kiina ja Venäjä puolestaan tukevat Iranin johtamaa shiialeiriä.

– Suomen sotilaat tässä konfliktissa ovat epäsuorasti sunnileirin puolella, koska tukevat Irakissakin tiettyjä sunnileiriin kuuluvia kurdeja.

Suomen viranomaisten kannattaa Salehzadehin mukaan olla hyvin tarkkana ja varovaisia sen suhteen, että shiia-sunni-konflikti ei uuden kriisin myötä rantaudu Suomen islamin harjoittajien keskuuteen.

– Suurin osa uskontoa aktiivisesti harjoittavista muslimeista Suomessakin kuuluu jompaankumpaan leiriin, shiioihin tai sunneihin. Suosittelen, että Suomen päättäjät pysyvät puolueettomina Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konflikteissa ja päivittävät suhteitaan uudestaan niin, että tarkoituksella tai tiedostamattaan Suomi ei palvele kummankaan leirin intressejä näissä konflikteissa, Salehzadeh painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)