Konfliktitutkija Alan Salehzadehin mukaan shiia-johtajan teloitus Saudi-Arabiassa voi olla uuden, pitkittyvän konfliktin ensimmäinen askel.
Saudi-Arabia teloitti lauantaina yhteensä shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin. Iranin johtaja ajatollah Ali Khamenei varoitti Saudi-Arabian kohtaavan Jumalan koston ja Iranin pääkaupungissa Teheranissa vihaiset mielenosoittajat sytyttivät Saudi-Arabian lähetystön polttopulloilla tuleen.
Salehzadehin mukaan shiia-johtajan teloituksen myötä moni asiantuntija uskoo, että konflikti Iranin ja Saudi-Arabian välillä kehittyy entisestään ja saattaa jopa muuttua jälleen uudeksi sodaksi jo valmiiksi epävakaalla alueella.
– Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konflikteissa uskonnolla on aina ollut tärkeä rooli. On hyvä tiedostaa, että Iranin johtamat shiiat ja Saudi-Arabian johtamat sunnit taistelevat jo valmiiksi epäsuoranaisesti keskenään Syyrian, Irakin ja Jemenin konflikteissa, jossa he tukevat vastakkaisia osapuolia, Salehzadeh toteaa Iltalehden blogissaan.
Shiia- ja sunni-konflikteja on Alan Salehzadehin mukaan ollut islamin syntyajoista saakka, ja nykyään ne vaikuttavat keskeisesti eri muslimimaiden keskinäisiin suhteisiin ja ulkopolitiikkaan.
– Sunnilainen Saudi-Arabia ja shiialainen Iran ovat kovassa kilpailussa keskenään paitsi uskonnollisesti, myös öljyviennissä. Viime aikoina Saudi-Arabia on alentanut merkittävästi raakaöljyn hintaa, ja niin Iranin piti myös laskea sitä perässä. Iran syyttää siksi Saudi-Arabiaa keplottelusta ja likaisesta talouspelistä. Toisaalta raaka-öljyn pitkään jatkunut hinnanlasku kurittaa myös Saudi-Arabian taloutta, Salehzadeh sanoo.
Shiiojen ja sunnien väliset taistelut näyttävät hänen mielestään olevan Lähi-idän ikuinen vitsaus, koska molemmat osapuolet uskovat olevansa oikeassa. Sekä Iran että Saudi-Arabia ovat hänen mukaansa useasti teloittaneet omia väärää suuntausta edustavia kansalaisiaan.
– Syyrian, Irakin ja Jemenin konflikteissa Saudi-Arabia tukee ainoastaan sunniryhmiä Iranin johtamaa shiia-leiriä vastaan. Vastaavasti maailman shiiamuslimien johtaja Iran ja sen liittolaiset tukevat shiia-ryhmiä Syyriassa, Jemenissä ja Irakissa, Salehzadeh sanoo.
Salehzadehin mukaan suurin osa länsimaista tukee Saudi-Arabian johtama sunnileiriä, sillä ne ovat sunnien liittolaisia. Kiina ja Venäjä puolestaan tukevat Iranin johtamaa shiialeiriä.
– Suomen sotilaat tässä konfliktissa ovat epäsuorasti sunnileirin puolella, koska tukevat Irakissakin tiettyjä sunnileiriin kuuluvia kurdeja.
Suomen viranomaisten kannattaa Salehzadehin mukaan olla hyvin tarkkana ja varovaisia sen suhteen, että shiia-sunni-konflikti ei uuden kriisin myötä rantaudu Suomen islamin harjoittajien keskuuteen.
– Suurin osa uskontoa aktiivisesti harjoittavista muslimeista Suomessakin kuuluu jompaankumpaan leiriin, shiioihin tai sunneihin. Suosittelen, että Suomen päättäjät pysyvät puolueettomina Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konflikteissa ja päivittävät suhteitaan uudestaan niin, että tarkoituksella tai tiedostamattaan Suomi ei palvele kummankaan leirin intressejä näissä konflikteissa, Salehzadeh painottaa.