Tukahduttava kuumuus, mahdollinen evakuointi metsäpalojen tieltä, aamuinen kiire varata uima-altaalta paikka, lentokenttien ruuhkat ja suttuisuus sekä tarkasti kellotettu museokäynti. Tuttua, vai mitä? Tämä kaikki on arkea silloin, kun matkustaa keskellä parasta lomakautta suosituimpiin Euroopan lomakohteisiin.
Viime kesänä matkustin muutamaksi päiväksi Firenzeen heinäkuussa. Puolisollani oli alkamassa siellä kansainvälinen Erasmus-koulutus, minkä vuoksi ajattelimme yhdistää siihen pitkän viikonlopun nähtävyyksiä katsellen. Lentokentällä Italiassa kuulimme, etteivät junat kuljen normaalisti rankkasateiden vuoksi, joten jouduimme ostamaan kalliit, mutta ainoat jäljellä olevat liput luksusluokkaan päästäksemme perille. Hotelli sijaitsi lähellä suosituimpia nähtävyyksiä, mikä kotona tuntui hyvältä idealta. Mutta käytännössä se tarkoitti, että ihmisvyöry täytti lähikadut aamusta iltaan. En voinut käsittää, miten kaupunki kestää tällaista turistimassaa kertakäyttövesipulloineen päivästä toiseen.
Ruoka oli toki hyvää ja taideaarteet hienoja, mutta kun päivällä on lämpöä 37 astetta, tuntuu 10 km kävely päivässä aika paljolta. Joku oli keksinyt, että ravintolan terassilla viilentävä vesihöyry helpottaa oloa. Kunnes olet litimärkä sekä höyrystä että hiestä. Kun pääsin takaisin kotiin Loviisaan ja pulahtamaan raikkaaseen mereen, kiitin luojaani. Säälin kovasti puolisoani, joka joutui virumaan kuumuudessa vielä kokonaisen viikon. Lopun kesää luin uutisia Kreikan metsäpaloista ja turistien evakuoinneista. Päätin, että jatkossa pysyn kotimaassa.
Uskon vahvasti, että Suomi nousee matkailumaana juuri sen takia, ettei meidän tarvitse kestää kuumuutta, joka kuihduttaa ja uuvuttaa kaiken elävän. Meillä on raikas, ihana luonto, saaristo ja metsät, joista voi nauttia patikoiden, uiden, pyöräillen, meloen ja niin monin tavoin. Meillä on myös tavoitteena olla kestävän matkailun johtava maa.
Tänä kesänä olen vieraillut saaristomerellä, käynyt kesäteattereissa muun muassa Turussa, nauttinut lohisoppaa Svartholmassa, melonut Porvoossa ja Strömforsissa, golfannut raikkaassa säässä, joogannut meren rannalla sekä nauttinut aamu-uinneista ja lojunut kirjaston kirjojen kera melkein tyhjällä hiekkarannalla. Samalla olen tullut tukeneeksi suomalaisia matkailu- ja muun alan yrittäjiä ostamalla heiltä palveluja.
Haastan sinutkin jatkossa: mieti hetki, ennen kuin varaat ulkomaanmatkan. Voisitko mieluummin viettää lähilomaa? Liikenne aiheuttaa keskimäärin 75 prosenttia matkailun aiheuttamista päästöistä ja tästä 40 prosenttia aiheutuu lennoista. Nauttisitko siis mieluummin kotimaan tarjoamista lomaelämyksistä? Suomessa on esimerkiksi yli 40 luonnonpuistoa ja seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta.
Lomailu kotimaassa ei tarkoita väkisin istumista mökkirannassa hyttysten syötävänä. Vaihtoehtoja on jokaiseen makuun, löydät kyllä omasi.