Ukraina iski Venäjän Mustanmeren-laivaston pääesikuntaan viime syyskuussa. (Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Halifers)

”Aika monta punaista linjaa ylitetty” – lännen eskalaatiopelko näyttää naurettavalta

Vladimir Putinin vetämät punaiset viivat ovat tyhjää puhetta, sanovat asiantuntijat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tällä viikolla kerrottiin, että Venäjä on vetänyt Krimiltä viimeisenkin Mustanmeren-laivastoon kuuluneen aluksen.

– Venäjä on hiljaisesti hyväksynyt häviönsä merisodankäynnissä Ukrainalle, kirjoittaa Kiovan kauppakorkeakoulun johtaja, Pittsburghin yliopiston apulaisprofessori ja Ukrainan entinen elinkeinoministeri Tymofiy Mylovanov X-ketjussaan.

Mylovanov näkee vetäytymisellä kaksi seurausta. Ukraina voi ensinnäkin käyttää Krimiä onnistuneesti vipuvoimana sodan päättämiseksi. Venäjä ymmärtää voimaa, eikä kosta, vaikka sen ”punaiset linjat” ylitettäisiin, mutta tämän myöntäminen julkisesti olisi presidentti Vladimir Putinille nöyryytys.

Mylovanov viittaa Atlantic Council -ajatushautomon artikkeliin, jossa todetaan, että Venäjän sotalaivojen vetäytyminen Krimiltä tekee naurunalaiseksi länsimaiden eskalaatiopelon, jolla on perusteltu Ukrainalle annettujen aseiden sekä syvälle Venäjälle tehtävien iskujen rajoittamista.

– Ukrainan pitäisi ylittää punaisia linjoja ilman suurempaa numeroa, niin että jos Venäjä myöntää sen, tämä saa Putinin näyttämään huonolta, sanoo Mylovanov.

Atlantic Councilin artikkelin mukaan lännen eskalaatiopelosta muun muassa Venäjän ydinaseuhitteluun liittyen on itse asiassa tullut Putinin tehokkain ase, joka voi määritellä jopa Venäjän voiton.

Myös kenraalimajuri (evp) ja europarlamentaarikko Pekka Toveri (kok.) on kommentoinut samaa kirjoitusta.

– Aika monta Putinin ”punaista linjaa” on ylitetty. Ja mitään ei ole tapahtunut.

Mylovanov toteaa, että ”eskalaation hillintä” voi paradoksaalisesti jopa lisätä laajemman sodan vaaraa, kun Putinia ei päättäväisesti pysäytetä nyt.

Tutkija muistuttaa, että Ukraina on tehnyt lukuisia muitakin onnistuneita iskuja Krimille kuin vain Venäjän Mustanmeren-laivastoa vastaan, josta on tuhottu tai vaurioitettu ainakin joka kolmatta alusta.

Iskut myös hänen mukaansa tehoavat.

– [Presidentti Volodymyr] Zelenskyi on sanonut, että Krimin eristäminen on tie saada etulyöntiasema ja voittaa sota, Mylovanov toteaa.

Hän muistuttaa, että vuosi sitten Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljasopimuksesta ja uhkasi hyökätä ukrainalaista viljaa kuljettavia laivoja vastaan. Tällä haavaa venäläiset sotalaivat piilottelevat Ukrainalta ja kauppareitit Mustallamerellä toimivat liki normaalisti.

– Ukraina on suunnitelmallisesti, jatkuvasti ja systemaattisesti laittanut painetta koko niemimaan alueelle lähes sodan alusta saakka, Mylovanov jatkaa.

Hänen mukaansa on myös tärkeä muistaa, että jos Venäjä saa pitää Krimin, se voi käydä sotia myös tulevaisuudessa niemimaata puolustaakseen.

– Todistetusti Venäjä voidaan työntää pois ja se kunnioittaa lopputulosta. Pitää vain välttää asian julkiseksi tekemistä liian pian. Antakaa Venäjän hävitä yksityisesti, Mylovanov näkee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)