Kun natsi-Saksa aloitti kesäkuussa 1941 suurhyökkäyksensä Neuvostoliittoon, Josif Stalinin ilmavoimat menetti yli 3 500 konetta heti ensimmäisen sotaviikon aikana. Merkittävä osa niistä tuhoutui amerikkalaisen puolustus- ja turvallisuusasiantuntija Michael Peckin mukaan Saksan Luftwaffen säälimättömissä iskuissa neuvostotukikohtiin. Nyt moni näyttää hänen mukaansa olettavan, että Ukraina kykenisi kumoamaan Venäjän ilmaherruuden iskemällä hyökkääjän kentille.
– Kesäkuussa ukrainalaiset lennokit vaurioittivat yhtä tai mahdollisesti kahta Su-57-konetta – Venäjän kehittyneimpiä häivehävittäjiä – lentokenttähyökkäyksessä Etelä-Venäjälle, Peck sanoo Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.
Jo aiemmin Ukraina on kyennyt ohjusten, lennokkien ja erikoisjoukkojensa avulla tuhoamaan tai vaurioittamaan kymmeniä venäläiskoneita ja -helikoptereita tukikohdissa, jotka ovat sijainneet suhteellisen lähellä rajaa. Kesäkuinen isku oli Peckin mukaan Kremlin kannalta aiempaa huolestuttavampi siksi, että se kyettiin toteuttamaan lähes 600 kilometrin syvyyteen, noin 160 kilometriä Volgogradista (entinen Stalingrad) itään.
– Jos ukrainalaiset lennokit pystyvät tunkeutumaan niin syvälle Venäjälle ja jos Yhdysvallat sallii maasta laukaistavien ballististen Atacms-ohjusten käyttämisen iskuihin niiden runsaan 300 kilometrin kantomatkan säteellä, lukuisat venäläiskentät ovat haavoittuvia, Peck toteaa.
Hyökkäyssodan alkuvaiheessa Venäjän ilmavoimat osoittautuivat Peckin mukaan yllättävän kyvyttömiksi. Tänä vuonna niiden rooli on kuitenkin korostunut eri puolille Ukrainaa tehtyjen onnistuneiden liitopommi-iskujen myötä siitä huolimatta, vaikka osa pommeista näyttääkin pudonneen Venäjän puolelle.
– Liitopommit ovat kuuluneet Ukrainan kannalta sodan turhauttavimpiin uhkiin. Venäläiskoneet voivat laukaista niitä jopa 65 kilometrin päästä rintamalinjojen takaa, jonne Ukrainan ilmatorjuntaohjusten kantama ei ulotu. Siksi niiden tuhoaminen ennen kuin ne ovat ilmassa olisi niin houkutteleva ajatus, Peck sanoo.
– Suuren vihollisen ilmavoimien lamauttaminen maassa ei kuitenkaan ole helppoa. Venäjällä on yli 1 000 hävittäjää ja pommikonetta. Vaikka Neuvostoliiton ilmavoimat lyötiin säpäleiksi vuonna 1941, ne onnistuivat toipumaan ja hallitsivat vuoteen 1945 mennessä itärintaman taivaita, hän toteaa.
Vaikka Ukraina voi heikentää Venäjän ilmavoimia tukikohtaiskuilla, niiden lamauttaminen voi hänen mukaansa onnistua vain ilmataisteluissa.
– Yhdysvallat pyrki helmikuussa 1944 saavuttamaan Länsi-Euroopan ilmaherruuden käynnistämällä massiivisia pommitushyökkäyksiä saksalaisia lentokonetehtaita vastaan. Tämä pakotti saksalaiset hävittäjät ilmaan, jossa amerikkalaiset hävittäjät kykenivät ne tuhoamaan.
Luftwaffe menetti kolmanneksen hävittäjistään viikossa. Ukrainan ilmavoimilla ei ole sellaista määrällistä ja teknistä ylivoimaa kuin Yhdysvaltain ilmavoimilla vuonna 1944 oli, hän muistuttaa.
Vaikka Ukraina on lähiaikoina saamassa noin 65 korkeatasoista F-16-hävittäjää eurooppalaisilta kumppaneiltaan, se ei Peckin mukaan ilmaherruuden saavuttamiseen riitä. Yhdessä lennokkien ja ohjusten kanssa ne voivat kuitenkin auttaa kääntämään ilmasodan voimatasapainon Ukrainalle edulliseen suuntaan.
– Jos lännessä uskotaan, että Ukraina pystyisi eliminoimaan Venäjän ilma-aseen kentille eikä hävittäjien toimittaminen olisikaan niin kiireellistä, se olisi virhe. Ilmasota voitetaan ilmassa – ei maassa, hän painottaa.