Koululaiset näppäilivät kännykkä Espoossa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ei puhelimia alle 12-vuotiaille – MT: Rehtorilta kansalaisaloite

Jari Andersson pelkää, että älylaitteiden käyttö tekee lapsista tunteettomia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rehtori Jari Andersson on tehnyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan sosiaalisen median ja älypuhelimen käyttöön 12 vuoden ikärajaa. Asiasta kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

– Suomi oli pitkään Pisa-tulosten vertailulla yksi kärkimaa. Sen jälkeen kun kännykät tulivat, ovat tulokset heikentyneet, Andersson perustelee.

Hän myöntää, että älypuhelimet ja sosiaalinen media eivät ole ainoa syy ongelmiin. Anderssonin mukaan esimerkiksi opetussuunnitelmiin on tehty useita virheitä vuosien aikana.

– On ihan järjetöntä, että tietokone otetaan kaikkeen mukaan. Jos ei ole minkäänlaisia sosiaalisia taitoja, mutta osaa käyttää älypuhelinta, eihän siinä ole mitään järkeä.

– Ensin lapsen pitää oppia sosiaaliset taidot, jotta hän pystyy tulemaan toisten ihmisten kanssa toimeen ja asettumaan toisen asemaan. Sen jälkeen vasta aletaan opettelemaan kännykän käyttöä, Andersson perustelee MT:ssä.

Andersson päätyi tekemään kansalaisaloitteen siksi, että hänen mukaansa tutkimukset osoittavat, kuinka liiallinen älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttö heikentävät lasten keskittymiskykyä ja lyhytkestoista muistia. Hän korostaa, että erityisesti alle 12-vuotiaiden aivojen kehitys on vielä siinä vaiheessa, että jatkuva altistuminen digitaalisille ärsykkeille voi haitata aivojen normaalia kehitystä.

– Onhan meillä eri peleissä, tv-sarjoissa, elokuvissa tai muissa haitallisissa ja koukuttavissa asioissa ikärajat, niin miksi annamme lasten ja nuorten käyttää puhelinta, josta löytyy kaikkea sisältöä, rehtori ihmettelee.

Kaikkein tärkeimmäksi asiaksi Andersson nostaa älypuhelinten vaikutuksen sosiaalisiin taitoihin tai paremminkin niiden puutteeseen.

– Lapsista tulee pitkälti sen kaltaisia, millaisessa ympäristössä he kasvavat. Mikäli he kasvavat puhelin kädessään, tulee heistä tunteettomia ja ilmeettömiä sekä sosiaalisilta taidoiltaan erittäin heikkoja. Nämä kaikki ovat ymmärrettäviä seurauksia, sillä ei kukaan voi kehittyä, mikäli tuijotetaan vain ruutua.

Andersson teki kansalaisaloitteen 13. kesäkuuta. Tiistai-aamuun 23. heinäkuuta mennessä se on kerännyt 535 kannatusilmoitusta.

Artikkelia korjattu 23.7.2024 kello 8.33: Korjattu rehtorin etunimeksi Jari.

LUE MYÖS:
Onko lapsesi koukussa älypuhelimeen? Näissä tilanteissa pitää huolestua
Huolestuttaako lapsesi netinkäyttö? Asiantuntija varoittaa virheestä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)