Armenian naapurivaltioita ovat Turkki, Georgia, Azerbaidžan ja Iran. Google Maps

Armenia vaihtoi äkkiä puolta: Sotilaskumppani oli ensin Venäjä, nyt USA

Jerevan on amerikkalaisten kanssa jo toisessa sotaharjoituksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain asevoimien pysyvä edustaja aloittaa työt Armenian puolustusministeriössä, ilmoitti maan varapuolustusministeri Uzra Zeya armenialaisen uutismedia Hetqin haastattelussa. Hän ei näe jäsenyyttä Venäjän johtamassa Kollektiivisessa turvallisuusjärjestössä CSTO:ssa esteeksi puolustus- ja turvallisuusyhteistyölle Armenian ja Yhdysvaltojen välillä.

Zeya kuitenkin korostaa, että Yhdysvallatkaan ei näe mitään merkkejä siitä, että Venäjän sotilaallinen läsnäolo tukisi alueellisen rauhan ja vakauden varmistamista Etelä-Kaukasuksen alueella.
Yhdysvaltojen Jerevanin suurlähettiläs Kristina Kvien ilmoitti jo huhtikuussa suunnitelmasta lähettää pysyvä neuvonantaja Armenian puolustusministeriöön. Hänen mukaansa edustajan tehtävä on osallistua potentiaalisten suhteiden rakentamiseen Washingtonin ja Jerevanin välillä.

– Haluamme olla hyödyksi ja työskennellä sekä rauhanturvaamisen että sisäisen uudistuksen kentällä, erityisesti puolustusministeriön uudistamisessa modernien standardien mukaiseksi, hän täsmensi.

Kesäkuun alussa Yhdysvallat ja Armenia sopivat suhteiden nostamisesta strategisen kumppanuuden tasolle. Maiden toinen yhteinen sotaharjoitus alkoi 15. heinäkuuta 2024.

Eagle Partner 2024 -niminen harjoitus päättyy 24. heinäkuuta. Harjoitukseen osallistuu armenialainen rauhanturvaprikaati ja maajoukkoja Yhdysvaltain Euroopan ja Afrikan sekä Kansalliskaartin yksiköistä. Siinä harjoitellaan asevoimien osallistumista kansainvälisiin rauhanturvatehtäviin.

Samanlainen harjoitus pidettiin ensi kertaa syyskuussa 2023, kun Jerevanin suhteet Itsenäisten valtioiden yhteisöön ja erityisesti Venäjään viilenivät. Jerevan kieltäytyi silloin järjestämästä CSTO:n sotaharjoitusta; helmikuussa 2024 se ilmoitti pidättäytyvänsä organisaation toiminnasta ja toukokuussa se lakkasi maksamasta sen jäsenmaksua.

Samaan aikaan pääministeri Nikol Pašinjanin johtama Armenian hallinto alkoi puhua lähentymisestä EU:n kanssa sekä Jerevanin valmiudesta hakea sen jäsenyyttä jo vuonna 2024.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)