Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja, ekonomisti Sami Pakarinen ihmettelee X-viestissään uuden sote-valvontalain mukanaan tuomaa byrokratiaa.
Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina, että moni sote-alan yrittäjä joutuu tekemään töitä ilman lupaa lupapalveluiden ruuhkauduttua. Aiemmin lainsäädäntö mahdollisti palvelupisteen muuttamisen uuteen paikkaan ilmoituksella, mutta nykyään muutos pitää sote-valvontalain mukaan rekisteröidä erikseen Valviran kautta.
Esityksen uudesta sote-valvontalaista antoi Sanna Marinin hallitus vuonna 2022. Laki tuli voimaan huhtikuussa 2023.
– Valvonnan uudistuksella lisättäisiin valvonnan ennakoivuutta, riskiperusteisuutta, vuorovaikutteisuutta ja yhdenvertaisuutta, hallituksen esityksessä todettiin tuolloin.
Pakarisen mukaan hyväksymisen hakeminen voi lakimuutoksen myötä kestää jopa kolme kuukautta. Hän päivittelee, ettei yrittämistä ole tehdy Suomessa helpoksi.
– Ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa, Pakarinen kummastelee.
Alkuperäisen hallituksen esityksen mukaan ”arviointi olisi lähtökohtaisesti suoritettava noin kahden tai kolmen viikon kuluessa siitä, kun [viranomaisella] on ollut kaikki lakisääteiset tiedot käytettävissään”. Odotusajat ovat siis kasvaneet 4-6 kertaa suunniteltua pidemmiksi.
Ekonomistin mukaan onkin syytä kysyä, onko yritysten hallinnollinen taakka yhtä suurta Suomenlahden eteläpuolella.
– Onkohan byrokratia näin vaikeaa esimerkiksi Virossa? Pakarinen pohtii.
”Aiemman lainsäädännön mukaan palvelupisteen muuttaminen uuteen paikkaan olisi ollut ilmoitusluontoinen asia. Nyt se pitää hyväksyttää.”
Ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa.
Tuo hyväksyttäminen kestää nyt n. 3kk. Ei ole yrittämistä tehty helpoksi Suomessa.
Onkohan byrokratia… https://t.co/mnV6ToP6Z7
— Sami Pakarinen (@SaPakarinen) July 27, 2024