Israel kehittää uutta lyhyen kantaman laserasejärjestelmää täydentämään Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmää, kertoo Popular Mechanics.
Kun Iran iski huhtikuussa Israeliin drooneilla ja ohjuksilla, suurin osa saatiin torjuttua kauan ennen kuin ne iskivät kohteisiinsa. Arrow 3 -ohjukset tuhosivat ballistiset ohjukset niiden ollessa vielä avaruudessa, Yhdysvaltalaista Patriot-järjestelmää muistuttava Davidin linko taas tuhosi ison osan lopuista. Viimeinen puolustuslinja oli lyhyen kantaman Iron Dome -ohjusjärjestelmä.
Israel onnistui torjumaan lähes kaikki ohjukset, mutta ei kaikkia. Yhdeksän ohjusta osui kahteen lentotukikohtaan, haavoittaen yhtä.
Tällä kertaa Israelin ohjusvarastot riittivät ja ohjuspuolustus piti suurimmaksi osaksi pintansa, mutta asiantuntijoiden mukaan nykyinen kerroksittainen puolustusjärjestelmä ei ole voittamaton.
– Kun katsomme Israelia ja Ukrainaa, näemme, että puolustaja kuluttaa ohjuksia nopeammin kuin teollisuus pystyy niitä valmistamaan, arvioi Rand-ajatuspajan apulaisjohtaja James Black.
Yksi Iron Domen ohjus maksaa noin 40 000 – 50 000 dollaria. Venäjän ja Iranin käyttämä Shahed-itsemurhadrooni taas kustantaa vain 30 000 dollaria, ja Hamasin ampumat Qassam-raketit alle 1 000 dollaria kappale.
Tarvetta olisi siis halvemmalle keinolle torjua ohjuksia ja drooneja. Tarpeeseen vastaa uusi Iron Beam -laserjärjestelmä.
Virallisesti ”valokilpenä” tunnettu 1,2 miljardin dollarin järjestelmä koostuu 100 kilowatin vahvuisesta lasersäteestä. Se täydentää Iron Domea, ja se pystyy tuhoamaan kohteita jopa viiden kilometrin päästä.
Laserilla voidaan siis tuhota toissijaiset kohteet ja säästää ohjukset kaikkein kriittisimpiin tilanteisiin.
Yksi Iron Beamin etu on hinta. Vuonna 2022 Israelin pääministeri Naftali Bennett kertoi, että laserjärjestelmällä yhden kohteen tuhoaminen maksaisikin vain kaksi dollaria.
Toinen on kestävyys: Niin kauan kun energiaa riittää, se kykenee torjumaan drooneja ja ohjuksia.
– Kiinnostus lasereita kohtaan johtuu sen tarjoamasta ammusvarastosta. Se ei ole loputon, sillä energiavarastot ja tarvikkeet eivät kestä ikuisesti, mutta ohjuksiin verrattuna toimintakykyä on enemmän, Black kertoo.
Iron Beamia kokeiltiin ensimmäisen kerran vuonna 2022, ja tavoitteena on ollut saada järjestelmä toimintaan vuonna 2025. Haasteita kuitenkin on. Aikaisemmat laserjärjestelmät ovat toimineet tositilanteessa huonosti.
Kun teollisessa käytössä olevat laserit leikkaavat kohteita millimetrien päästä, Iron Beamin täytyisi toimia kilometrien päästä. Tämä ei kuitenkaan ole mahdoton tavoite.
– [Iron Domen] mahdollistavat teknologiat ovat nyt valmistumassa. Energiantuotanto ja sen varastointi, komponenttien pienentyminen ja etenkin tähtäysjärjestelmien kehittäminen, Black listaa.