Nicolas Maduron kolmas presidenttikausi käynnistyy ulkosuhteiden kannalta kiikkerästi. Venezuela ilmoitti maanantaina katkaisevansa diplomaattiset suhteensa Argentiinaan, Chileen, Costa Ricaan, Peruun, Panamaan, Dominikaaniseen tasavaltaan ja Uruguayihin ja kotiuttavansa edustustojensa henkilökunnan niistä. Samalla Venezuela vaatii että nämä valtiot kotiuttavat omat edustajansa Venezuelasta.
Venezuelan ulkoministeriön sivuilla julkaistun tiedotteen mukaan tämän johtuu siitä, että näiden valtioiden hallitukset ovat ”oikeistolaisia” ja ”Washingtonin alamaisia”. Samalla se syyttää niitä ”sitoutumisesta fasismin alhaisimpiin ideologisiin lähtökohtiin”. Tiedotteen mukaan näiden valtioiden lausunnot ja sekaantumisyritykset uhkaavat ”Venezuelan bolivariaanisen tasavallan” suvereniteettia.
Käytännössä nämä seitsemän lähialueiden valtiota eivät ole tunnustaneet Venezuelan sunnuntaisen presidentinvaalin tulosta. Tosin eipä ole kovin moni mukaan – paitsi Venäjä, Kiina, Pohjois-Korea, Iran ja Syyria. Etelä- ja Väli-Amerikassa tuloksen olivat maanantaina tunnustaneet Bolivia, Kuuba, Nicaragua ja Honduras.
Nicolas Maduron väitetään saaneen äänistä 51 prosenttia ja hänen vastaehdokkaansa Edmundo Gonzáles 44 prosenttia. Vaaleja edeltäneissä gallupeissa Gonzálesille oli luvassa 65 prosentin äänisaalis ja Madurolle vain 31 prosenttia. Sunnuntaisen vaalituloksen uskotaan laajasti olevan manipuloitu.
Maanantaina pääkaupunki Caracasissa puhkesi levottomuuksia. Ihmisoikeusjärjestö Foro Penalin johtajan mukaan ainakin yksi ihminen on kuollut levottomuuksissa ja lähes 50 pidätetty.