Verkkouutiset

Ismail Haniyeh Rafahissa vuonna 2006. / SAID KHATIB / AFP LEHTIKUVA

Israel surmasi muutamassa tunnissa Hizbollahin ja Hamasin johtoa – ”Kiinnittäkää turvavyöt”

Tulitaukopuheet voi nyt unohtaa, arvioi kokenut ministeri Carl Bildt, mutta myös moni muu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israel teki iskun Libanonin pääkaupungin Beirutin lähiöön tiistaina illalla ja surmasi yhden terroristijärjestö Hizbollahin komentajista. Erillisessä iskussa Iranin pääkaupunkiin Teheraniin varhain keskiviikkona Israel surmasi myös terroristijärjestö Hamasin poliittisen siiven johtajan. Uutinen Hamas-johtajan surmaamisesta tuli vain joitakin tunteja sen jälkeen, kun Israel oli ilmoittanut surmanneensa iskussaan Libanoniin terroristijärjestö Hizbollahin korkea-arvoisen komentajan.

– Unohtakaa tulitaukopuheet. Keskiöön nousevat kosto ja eskalaatio. Luulenpa, että meidän kannattaa kiinnittää turvavyöt, kommentoi Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt. Bildt julkaisi kommenttinsa viestipalvelu X:ssa samalla kun hän jakoi uutisen Hamas-johtajan surmaamisesta.

Iskussa Beirutiin kuoli Israelin ilmoituksen mukaan Fuad Shukr. Shukrin kerrotaan olevan Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin ylimpiä neuvonantajia ja tämän läheinen uskottu. Mies on tunnettu roolistaan Beirutin autopommi-iskussa vuonna 1983. Isku surmasi noin 300 yhdysvaltalaista ja ranskalaista sotilasta. Iskussa kaksi autopommia räjähti sotilaita majoittaneiden kasarmien läheisyydessä.

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan Shukr oli vastuussa viime viikonloppuna tapahtuneesta Hizbollahin raketti-iskusta Golanin kukkuloilla sijaitsevaan Majdal Shamsin kylään. Isku surmasi kaksitoista lasta, jotka olivat ulkona pelaamassa jalkapalloa. Isku Beirutiin on Israelin vastaus juuri Madjal Shamsin tapahtumiin.

Isku Teheraniin tapahtui muutamaan tuntia Beirutin-iskua myöhemmin. Siinä kuoli Hamasin poliittisen siiven johtaja Ismail Haniyeh. Hamas vahvisti tiedon varhain keskiviikkona. Iranin vallankumouskaartin mukaan Israelin isku kohdistui Haniyehin majapaikkaan. Samalla kuoli myös Haniyehin henkivartija.

Hamasilla on sekä poliittinen että sotilaallinen siipi. Sotilaallinen siipi käynnisti lokakuussa hyökkäyksen Israelin puolelle, minkä johdosta Israel on tehnyt vastahyökkäyksen Gazaan. Haniyeh johti poliittista siipeä ja keskittyi neuvotteluihin ja julkisiin esiintymisiin. Hän asui vakituisemmin Qatarin pääkaupungissa Dohassa ja oli Teheranissa osallistumassa Iranin uuden presidentin Masoud Pezeshkianin virkaanastujaisiin.

Hamasin poliittisen siiven korkea-arvoinen virkamies Mousa Abu Marzuk kutsui Haniyehin surmannutta iskua raukkamaiseksi ja vakuutti, ettei Hamas jätä vastaamatta siihen. Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan myös Iranin turvallisuusneuvosto vannoi keskiviikkona kostoa Israelille. Palestiinalaishallinnon johtaja Mahmud Abbas kutsui Haniyehin surmaa halveksittavaksi teoksi.

Yleisradiolle tapahtumia kommentoinut Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Olli Ruohomäki piti iskua Teheraniin erityisen uskaliaana. Ruohomäki arvioi, että iskun takana on Israelin tiedustelu Mossad.

– Tässä saattaa olla myös viesti Iranille: Israelilla on kyky iskeä suoraan vihollisen sydämeen, Ruohomäki sanoi Ylen aamussa ja arvioi, että Israelin ja Hamasin väliset panttivankkineuvottelut ainakin kariutuvat.

Hizbollah ei vielä keskiviikkona aamulla vahvistanut komentaja Fuad Shukrin kuolemaa. Hänen kuitenkin vahvistettiin oleskelleen Beirutissa siinä rakennuksessa, johon Israel iski. Libanonin terveysministeriön mukaan iskussa kuoli neljä ihmistä ja loukkaantui 74.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin kommentoi Lähi-idän kiristyvää tilannetta varhain keskiviikkona. Austinin mukaan laajamittainen sota Lähi-idässä ei ole tapahtumien johdosta väistämätön. Austin vakuutti kuitenkin Yhdysvaltojen seisovan Israelin tukena.

Tämän verran jäi jäljelle Hizbollah-johtaja Fuad Shukrin majapaikasta Libanonin Beirutissa. AFP / LEHTIKUVA

 

 

 

 

 

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)