Kautta aikojen ensimmäisen Yhdysvaltojen, Japanin ja Etelä-Korean puolustusministerien yhteistapaamisen 28. heinäkuuta tuloksena on syntynyt kolmikantainen turvallisuussopimus.
Syynä sopimukselle on vakava huoli Venäjän ja Pohjois-Korean lisääntyvästä yhteistyöstä sekä vähäinen vastustus ”yksipuolisille yrityksille muuttaa tasapainoa” – viitaten Kiinaan ja Taiwaniin.
Yhteisessä julkilausumassaan osapuolet ilmoittivat uuden Trilateral Security Cooperation Framework -puitesopimuksen sisältävän korkean tason toimintatapojen konsultaatiota, tiedonjakoa, yhteisiä harjoituksia ja puolustusyhteistyötä, joilla pyritään edistämään Korean niemimaan sekä Indopasifisen alueen rauhaa ja vakautta.
Julkilausumassa todettiin myös kaikkien kolmen maan voimakkaasti vastustavan kaikkia yksipuolisia yrityksiä muuttaa Indopasifisen merialueen tasapainoa. Osapuolet ilmoittivat jakavansa huolen toimista, jotka eivät ole Yhdistyneiden kansakuntien merioikeusyleissopimuksessa mainittujen kansainvälisten lakien mukaisia.
Yhdysvaltojen ja Japanin erilliskeskusteluissa sovittiin Japanissa valmistettujen PAC-3-ilmatorjuntaohjusten toimittamisesta Yhdysvaltoihin sekä AIM-120 AMRAAM -ilmataisteluohjusten tuotannon aloittamisesta Japanissa.
– Nämä toimet lisäävät pelotekykyämme ja hillitsevät pakottavaa ja vakautta horjuttavaa käyttäytymistä, totesi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin.
Hän ei kertonut yksityiskohtia tuotantomääristä tai aikatauluista. Kumpikin ohjustyyppi hyödyttää joka tapauksessa kummankin maan puolustusta.
Toisessa kahdenvälisessä julkilausumassa Yhdysvaltain ja Etelä-Korean puolustusministerit kertoivat keskustelleensa Venäjän ja Pohjois-Korean välisestä asekaupasta ja korkean teknologian siirroista, jotka kumpikin rikkovat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.
Puolustusministerit vannoivat valvovansa Venäjän ja Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden täytäntöönpanoa läheisessä yhteistyössä kansainvälisen yhteisön kanssa.
Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan turvallisuussopimus ja muut yhteistyösopimukset tehtiin keskellä Kiinan, Venäjän ja Pohjois-Korean syventyvää yhteistyötä, jolla on tuettu erityisesti Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Venäjä käyttää pohjoiskorealaisia ohjuksia Ukrainaa vastaan ja Kiina toimittaa venäläisiin ohjuksiin kriittisiä komponentteja.