Verkkouutiset

Mielenosoittajia Venezuelassa. AFP / LEHTIKUVA / CARLOS LANDAETA

Venezuelan johtaja syyttää levottomuuksista äärioikeiston salaliittoa

Nicolas Maduron mukaan imperialistit uhkaavat kaapata vallan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venezuelan presidentinvaalien voittajaksi julistautunut sosialistijohtaja Nicolas Maduro uskoo, että maan levottomuudet johtuvat ”äärioikeiston salaliitosta”. Asiasta kertoo The Guardian.

Hän ryöpytti presidentinlinnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa opposition ehdokas Edmundo Gonzalesia ja oppositiojohtaja Maria Corina Machadollaa.

– Edessämme on nyt ehkä kaikkien aikojen rikollisin yritys kaapata valta, Maduro sanoi.

– Kaikkea tätä ohjaa perverssi ja makaaberi kaksikko, jonka on otetta vastuu teoistaan, hän jatkoi.

– Nämä ihmiset on laitettava kaltereiden taakse.

Venezuelassa on ollut laajoja mielenosoituksia sunnuntain vilpillisiksi arvioitujen presidentinvaalien jälkeen. Maan johdossa vuodesta 2013 lähtien olleen itsevaltaisen Maduron on väitetty saaneen äänistä 51 prosenttia, kun opposition ehdokas Edmundo Gonzálesin sai 44 prosenttia äänistä. Vielä vaalien alla Gonzálesille oli kyselyissä luvassa 65 prosentin äänisaalis ja Madurolle vain 31 prosenttia.

Vaalitulos on kyseenalaistettu laajasti. Keskiviikkona G7-maiden ulkoministerit vaativat Venezuelaa julkaisemaan presidentinvaalien yksityiskohtaiset tulokset. Yhdysvaltojen mukaan Maduro ei voittanut vaaleja. Vaalituloksiin läpinäkyvyyttä ovat toivoneet myös EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell ja YK:n pääsihteeri António Guterres. Jopa Venezuelan johtajan luotettu Kolumbian vasemmistopresidentti Gustavo Petro on todennut, että tuloksessa on ”vakavia epäilyksiä”.

Nicolas Maduro uhosi tiedotustilaisuudessa arvostelun olevan ”rikollista hyökkäystä”. Yritys poistaa hänet vallasta on Maduron mukaan osa maailmanlaajuista äärioikeistolaista liikettä, johon kuuluvat muun muassa Argentiinan presidentti Javier Milei, El Salvadorin presidentti Nayid Bukele, Brasilian entinen presidentti Jair Bolsonaro, espanjalainen puolue Vox ja viestipalvelu X:n miljardööriomistaja Elon Musk.

– Edessämme on väkivaltainen, fasistinen ja rikollinen vastavallankumous, vasemmistojohtaja Hugo Chávezin seuraaja Maduro julisti.

Hän vannoi vastustavansa vallankaappausta tarvittaessa kaikin keinoin.

– Venezuela ei joudu fasistien, rikollisten ja imperialistien käsiin. Haluamme jatkaa Chávezin kulkemaa polkua.

LUE MYÖS:
Li Anderssonin ryhmätoveri vaatii Venezuelan sosialistien vaalivoiton hyväksymistä

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)