Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa puolet muistisairauksista on yhteydessä ruokavalioon ja muihin elintapoihin. Dementian riskiä voitisiin vähentää pitämällä kolesteroli kurissa.
Lancet-tiedelehden katsauksessa havaittiin 14 riskitekijää. Times-lehden mukaan esimerkiksi ylipaino ja liiallinen alkoholinkäyttö ovat aiheuttaneet satoja tuhansia ehkäistävissä olevia muistisairauksia Britannissa.
Yli puolet aikuisväestöstä kärsii korkeasta kolesterolista. Se lisää dementian riskiä 30 prosentilla ja selittää noin seitsemän prosenttia kaikista dementiatapauksista.
Asiantuntijoiden mukaan keski-ikäiset henkilöt voisivat ehkäistä muistisairauksien riskiä lisäämällä liikuntaa, mikä torjuu LDL:n eli ”pahan kolesterolin” kerääntymistä elimistöön. Kolesterolia voi pitää kurissa myös statiinilääkityksellä.
Muita riskitekijöitä ovat masennus, tupakointi ja yksinäisyys. Asiantuntijat suosittelevat ”radikaaleja” toimenpiteitä kansanterveyden kohentamiseksi, kuten tupakointikieltoja ja rajoituksia roskaruokaan. Muistisairauksien ehkäiseminen säästäisi julkiselta sektorilta miljardeja euroja.
Professori Gill Livingstonin mukaan muistisairauksia ajateltiin pitkään sattumanvaraisena riskinä, jolle ei voisi itse tehdä juuri mitään.
– Nyt tiedämme, että näin ei ole. Vaikka henkilöllä olisi sairauteen altistavat geenit, niin elämäntavan muutokset voivat lisätä terveiden vuosien määrää ja lykätä dementian ilmaantumista, Livingston toteaa.
University College London -yliopiston johtaman tutkimuksen taustalla oli 27 muistisairauksien asiantuntijaa.