Britannian puolustushallinnossa selvitetään mahdollista teknistä haavoittuvuutta maan ydinsukellusveneissä.
Telegraph-lehden tietojen mukaan sukellusveneiden parissa työskentelevät insinöörit käyttävät Venäjällä ja Valko-Venäjällä suunniteltuja ohjelmistoja. Tämä on Britannian puolustusministeriön virallisten ohjeiden vastaista.
Britannian ydinasepelote pohjautuu Vanguard-sukellusveneisiin sijoitettuihin Trident-ohjuksiin. Alusluokka korvataan Dreadnought-ydinsukellusveneillä seuraavan vuosikymmenen kuluessa.
Ministeriön sääntöjen mukaan ohjelmistot pitäisi tehdä Britanniassa, ja työhön saisi osallistua vain turvaluokiteltua henkilökuntaa. Suunnittelu ilmeisesti ulkoistettiin osin Siperiasta ja Minskistä käsin toimiville ohjelmistokehittäjille.
Huolena on, että ohjelmistoon jätetyt takaportit voivat paljastaa sukellusveneiden sijainnin. Ministeriön kerrotaan pitävän havaintoa vakavana turvallisuusuhkana. Asiasta on käynnistetty selvitys.
Ulkoistuksen tehnyt yhtiö piti asian aluksi salassa ja harkitsi, voisiko työntekijöiden todellisen sijainnin piilottaa antamalla heille kuolleisiin henkilöihin pohjautuvia valehenkilöllisyyksiä.
Myös muita puolustusalan hankkeita on ulkoistettu Minskissä toimineille ohjelmistokehittäjille. Entinen puolustusministeri Ben Wallace muistuttaa, että Kiinan ja Venäjän kaltaiset toimijat kohdistavat jatkuvasti tiedustelutoimintaa puolustusteollisuuden alihankkijoihin.
Chatham House -ajatuspajan vanhempi tutkija Marion Messmer arvioi, että venäläisten ja valkovenäläisten työntekijöiden päästäminen hankkeeseen mukaan loi selvän riskin Britannian kansalliselle turvallisuudelle.
Henkilötietojen vuotaminen lisää kiristyksen ja kohdistettujen hyökkäysten vaaraa. Vihollisvaltio saisi valtavan strategisen etulyöntiaseman, jos sen asevoimat pääsisi käsiksi ydinsukellusveneiden sijaintitietoihin.
– He voisivat ensin ottaa kohteekseen ydinsukellusveneet, poistaa pelistä Trident-ohjukset ja sitten hyökätä Britanniaa vastaan, tutkija sanoo.