Odotettua heikommat Yhdysvaltain työllisyysluvut aloittivat viime viikolla osakemarkkinoiden alamäen, joka on vain kiihtynyt viikonvaihteen jälkeen.
Japanissa osakkeet syöksyivät maanantaina 12 prosenttia eli enemmän kuin kertaakaan 37 vuoteen. Ekonomistit ovat huolissaan Yhdysvaltain mahdollisesta taantumasta ja siitä, että keskuspankki Fed saattoi lykätä koronlaskuja liian pitkään.
Osakkeet ovat vajonneet myös eri puolilla Eurooppaa.
Asuntolainojen viitekorkona käytetyssä 12 kuukauden euriborissa oli maanantaina vuoden suurin laskupäivä. Vuoden euribor on nyt 3,238 prosenttia, kun lukema oli vielä perjantaina 3,320 prosenttia.
– Tässä markkinarytinässä laskevat myös euriborit. 12 kuukauden korossa nähtiin tänään vuoden suurin laskupäivä. Kasvaneiden koronlaskuodotusten jälkeen riskit ovat taas kallellaan siihen suuntaan, että Euroopan keskuspankki laskee korkojaan markkinahinnoittelua hitaammin, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
Markkinoilla odotetaan Fedin vastaavan tilanteeseen nopealla koronlaskulla. Wall Streetin niin sanottu ”pelkoindeksi” nousi korkeimmalle tasolleen neljään vuoteen.
Peel Hunt -investointipankin pääekonomisti Kallum Pickering sanoo Telegraph-lehdelle, että Yhdysvallat on maailman talousjärjestelmän kannalta tärkein yksittäinen valtio.
– Kielteisillä yllätyksillä Yhdysvalloissa voi olla pitkän aikavälin vaikutuksia avoimille talouksille, ja ne voivat vaikuttaa muiden keskuspankkien tekemiin ratkaisuihin, Pickering toteaa.
Singaporelaisen Mizuho-pankin ekonomisti Tan Boon Hengin mukaan markkinat pelkäävät tilannetta, jossa korkeampi työttömyys heikentää kotimaista kysyntää Yhdysvalloissa, mikä heijastuisi rekrytointeihin ja taloudelliseen toimeliaisuuteen. Seurauksena olisi taantuma.
Japanin osakemarkkinoilla on nähty edellisen kerran tätä päivää suurempi romahdus vuonna 1987. Aikamoista menoa! pic.twitter.com/pzFkvLNbio
— Jan von Gerich (@JanVonGerich) August 5, 2024