Presidentti Sauli Niinistö Kotkaniemi-foorumissa Luumäellä 7. elokuuta 2024. / LEHTIKUVA / LAURI HEINO

IS: Sauli Niinistön mukaan viime aikojen tapahtumat eivät ole sattumaa

Kriittiseen infrastruktuuriin kohdistunut sabotaasien sarja ei ole vahinko, arvioi edellinen presidentti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Väistyneen presidentti Sauli Niinistön mukaan viimeaikaiset Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuneet vahingonteot eivät ole sattumaa. Niinistö piti Luumäellä Kotkaniemi-foorumissa P.E. Svinhufvudin kotimuseolla puheen hybridivaikuttamisesta ja sodankäynnin uusista muodoista. Niinistön kommenteista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

– Vesivuoto, digitaaliverkko tai energiahuolto ovat kovasti arkoja asioita. Niillä voidaan todella pahasti vaikuttaa koko yhteisön elämään, Niinistö sanoi puheessaan, jota IS seurasi paikan päällä.

Kesän mittaan on uutisoitu useista murroista vesilaitoksiin. Lisäksi Janakkalassa kaadettiin matkapuhelinmasto. Viime syksynä Kiinaan rekisteröity alus ruhjoi ankkurillaan Balticconnector-kaasuputken Suomenlahdella.

– Minun käsitykseni on, että sattumilla ei ole tällaista summaa, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan hän kiinnitti huomiota kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen yli kymmenen vuotta sitten ja kannusti hallituksen ministereitä miettimään, mitä itse kunkin sektorilla voisi tapahtua ja kehittää niihin vastauksia.

Puolustautuminen on kaikkien yhteisellä vastuulla.

Venäjän presidentti Vladimir Putinia Niinistö kommentoi esityksessään sanomalla, että Putin todella uskoo siihen mitä sanoo puhuessaan vahvuudesta ja siitä, että länsi olisi heikko.

Niinistö pitää huolestuttavana sitä, että Suomi on yksi Euroopan varautuneimmista kansoista. Hänen mukaansa pienellä Suomella ei pitäisi olla eniten tykkejä tai hävittäjiä Euroopassa.

– Mitä ne muut tekevät tai ovat jättäneet tekemättä? On aivan selvää, että Euroopassa on nyt herätyksen aika.

Kotkaniemi-foorumin teemana on Rajamaa uuden äärellä.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)