Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen uskoo hallituksen kykenevän pysäyttämään velkaantumisen, mutta heittää vakavan varoituksen jo seuraavan hallituksen suuntaan.
– Hallituksen yhdeksän miljardin euron sopeutustoimet pysäyttävät velkaantumisen vaalikauden loppuun mennessä, mutta sen jälkeen velkaantuminen uhkaa taas lähteä liikkeelle, Majanen sanoo Verkkouutisten Asiakysymys -videohaastattelussa.
Majasen mukaan tätä selittävät velkaantumisen taustalla olevat pysyväisluonteiset ajurit: väestön ikääntyminen, työvoiman määrän väheneminen ja heikko tuottavuuskasvu. Tämä merkitsee sitä, että talouskasvu on jatkossa hidasta, mutta menot jatkavat kasvuaan.
Valtiovarainministeriön ylin virkamies korostaa, että tavoite velkaantumisen pysäyttämisestä vuoteen 2027 mennessä ei vielä riitä. Tämän jälkeen se on saatava laskuun.
– Velkasuhde täytyy saada tältä meidän varsin korkealta tasolta laskevalle uralle, jotta on sitten puskureita erilaisia maailmantalouden shokkeja vastaan.
Majanen seisoo valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) takana siinä, että yhdeksän miljardin sopeutustoimet riittävät velkaantumisen pysäyttämiseksi eikä hallituksen budjettiriihessä tarvita uusia sopeutustoimia tämän päälle.
– Olen samaa mieltä. Se on iso kokonaisuus. Harva valtio pystyy yhden vaalikauden aikana päättämään näin merkittävästä kokonaisuudesta. Se luo meille uskottavuutta. Mutta tietysti on niin, että aina täytyy olla valmiina lisätoimiin, jos tilanne aidosti sitä vaatii, hän lisää.
Majasen mukaan budjettiriiheen mennessä valmistuva valtiovarainministeriön uusi talousennuste sekä mahdollinen uhka EU:n alijäämämenettelystä saattavat vielä muuttaa tämänhetkistä arviota. Lisäsopeutusten tarvetta budjettiriihessä ei voida Majasen mukaan täysin pois sulkea.
– Vaarallista spekuloida. Kunpa voisin sanoa, että lisää sopeutusta ei tarvita. En voi sitä sanoa.
Todennäköisesti lisäsopeutuksia joutuu tekemään kuitenkin seuraava hallitus. Majanen viittaa EU-sääntöihinkin, joiden mukaan velkasuhde täytyy saada laskevalle uralle.
– Se saattaa hyvin suurella todennäköisyydellä edellyttää sitä, että seuraavalla vaalikaudella joudumme tekemään lisäsopeutustoimia. Riippuen tietysti siitä, kuinka hyvin talouskasvu kiihtyy.