Yhdysvaltain ulkoministeriö on hyväksynyt Norjan pyynnön ostaa 16 Lockheed Martinin M142 HIMARS-raketinheitinjärjestelmää. Pyyntö sisältää 15 rakettikasettia sirpalekärjellä varustetuille GMLRS-raketeille, joita jokaiseen kasettiin mahtuu kuusi, ja 100 pitkän kantaman M57 ATACMS-ohjuskasettia.
Kaupan arvo voi liitännäisineen olla julkaistun korkeimman arvion mukaan 580 miljoonaa dollaria, mutta loppusumma on todennäköisesti pienempi. Mahdolliset vastakauppasopimukset määritellään Norjan hallituksen ja Lockheed Martinin välillä.
– Ehdotettu kauppa lisää Norjan kykyä kohdata nykyisiä ja tulevia uhkia ja parantaa yhteistoimintakykyään Yhdysvaltojen ja muiden liittouman joukkojen kanssa. Se parantaa myös Norjan tykistön keskikantaman vaikutuskykyä, perustelee DSCA:n tiedote.
HIMARSin valinta oli takaisku eteläkorealaiselle Hanwha Aerospacelle, joka on odottanut tilauksia K239 Chunmoo -raketinheitinjärjestelmälleen sekä Norjasta että Ruotsista. Yhtiö allekirjoitti kesäkuussa sopimuksen norjalaisen Kongsbergin kanssa puolustustarvikkeidensa yhteisestä kehittämisestä ja tarjoamisesta globaalisti, mutta etenkin kummankin yhtiön kotimarkkinoille.
Ukrainan tehokas HIMARSin käyttö maahan hyökännyttä Venäjän asevoimaa vastaan putkitykistön kantaman ulkopuolella on sytyttänyt Euroopan maiden kiinnostuksen raketinheitinjärjestelmiin, mikä on saanut monet puolustusalan yritykset ryhmittymään ja tekemään tarjouksia. Lockheed Martin ja saksalainen Rheinmetall allekirjoittivat viime vuonna kumppanuussopimuksen tarjotakseen HIMARSiin perustuvaa GMARS-järjestelmää Saksalle. Saksalais-ranskalainen KNDS ja israelilainen Elbit Systems puolestaan liittoutuivat kehittämään seuraavan sukupolven EuroPULS-järjestelmää.
Romania ja Puola käyttävät jo HIMARSia ja kaikki Baltian maat ovat tilanneet niitä. Viime joulukuussa DSCA ilmoitti 21 HIMARSin myynnin hyväksynnästä Italialle.
Puolalla on myös Chunmoo-järjestelmä, jonka ainoa käyttäjä se on Euroopassa. Alankomaat valitsi toukokuussa 2023 Elbitin PULS-järjestelmän, jota ovat tilanneet myös Tanska ja Espanja. Saksa suunnittelee myös saman järjestelmän hankintaa. Ranskalaisyhtiöt Safran ja Thales kehittävät kilpailevaa kykyä, jolla ne voisivat vastata Ranskan kysyntään.