Ksylitolipitoisten tuotteiden syöminen on koiralle vaarallista ja pienikin määrä ksylitolia voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen voimakkaan verensokerin laskun, Agria Eläinvakuutus muistuttaa tiedotteessa.
Yleisimpiä ksylitolimyrkytyksen oireita ovat oksentelu, heikotus, tärinä, jäykkyys ja kouristelu.
Oireet näkyvät yleensä ensimmäisen tunnin aikana ja niiden voimakkuus vaihtelee syödyn ksylitolin määrän sekä koiran koon mukaan. Alle 10 kilogramman painoisen pienen koiran verensokeri laskee vaarallisesti jo yhden purukumin tai ksylitolipastillin syömisestä, kun taas jättirodun edustaja oireilee vasta useamman purukumin syötyään.
Mahdollisen maksavaurion riski kasvaa, mitä enemmän ksylitolia koira on syönyt painoonsa nähden. Maksavaurion oireet näkyvät viiveellä, vasta ensimmäisen parin vuorokauden aikana myrkytyksestä, Agria Eläinvakuutus kertoo.
Jos koira löytää maasta jo pureskellun purukumin ja syö sen, myrkytyksen riski on hyvin pieni. Pureskeltu purukumi ei yleensä sisällä koiralle vaarallisia määriä ksylitolia, sillä ksylitoli on jo liuennut ihmisen suussa purukumin pureskelun aikana.
Jos koira syö jotain ksylitolipitoista, kannattaa tilanteen vakavuus arvioida yhdessä eläinlääkärin kanssa.
Agria Eläinvakuutuksen mukaan paras tapa ennaltaehkäistä ksylitolimyrkytystä on säilyttää kaikki ksylitolipitoiset tuotteet koiran ulottumattomissa. Purukumi tai ksylitolipastillit jäävät helposti koiran saataville, kun esimerkiksi käsilaukku tai koulureppu jätetään kiireessä lattialle.
Erityisesti lapsiperheissä asiaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja opastaa lapsia ksylitolituotteiden huolellisessa säilytyksessä.