Verkkouutiset

Ukrainalaissotilas kantoi konekiväärin ammusvyötä koulutuksessa Puolassa 4. huhtikuuta. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / WOJTEK RADWANSKI

Arvio Venäjältä: Taistelut Kurskissa jatkuvat kuukausia

Kremlin sanotaan keskittyvän ensisijaisesti Itä-Ukrainan taisteluihin ja pitävän Kurskin alueen tilannetta toissijaisena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreml näyttää käynnistäneen monimutkaisen viestikampanjan, jonka tarkoituksena on perustella kotimaiselle yleisölle, miksi Venäjä asettaa etusijalle aloitteen ylläpitämisen Itä-Ukrainassa sen sijaan, että ukrainalaiset joukot karkotettaisiin välittömästi Venäjän Kurskin alueelta.

Asiasta kertoo Institute for The Study of War (ISW) -ajatuspaja tilannekatsauksessaan.

– Kreml saattaa käyttää tätä viestikampanjaa antaakseen itselleen aikaa vastata Ukrainan tunkeutumiseen Kurskin alueelle saavutettuaan ensin hyökkäystavoitteensa Itä-Ukrainassa.

Venäjän hallitusta lähellä olevat lähteet kertovat uutissivusto Meduzalle, että Kreml oli aluksi järkyttynyt ja huolissaan Ukrainan tunkeutumisesta Kurskin alueelle. Mielialat kuitenkin rauhoittuivat viikossa, koska Ukrainan joukkojen eteneminen tapahtui kaukana tiheämmin asutuista aluekeskuksista, kuten Kurskin kaupungista.

Kaikki Meduzan haastattelemat virkailijat kertovat uskovansa, että taistelut Kurskin alueella jatkuvat nykyisessä mittakaavassaan kuukausien ajan.

– Tämä viittaa siihen, että Kreml ei ehkä kiirehdi ukrainalaisjoukkojen karkottamista alueelta, vaan jatkaa sen sijaan hyökkäysoperaatioiden priorisointia Itä-Ukrainassa, ISW:n tilannekatsauksessa todetaan.

Ukrainan hallintoa ja sodanjohtoa lähellä oleva lähde kertoi puolestaan RBC-Ukraine-uutissivustolle, että (Venäjän presidentti Vladimir) Putin antoi Venäjän joukoille tehtäväksi karkottaa ukrainalaiset Kurskin alueelta lokakuun 1. päivään mennessä ilman vahvistusten lähettämistä keskeisiltä (Itä-Ukrainan) etulinjan alueilta Pokrovskin ja Toretskin suunnilla.

ISW arvioi aiemmin, että Putin ja Venäjän asevoimien johto pitävät todennäköisesti aloitteen ylläpitämistä Itä-Ukrainassa strategisena välttämättömyytenä kulutussodan voittamisen kannalta ja jatkavat Venäjän hyökkäysoperaatioiden priorisointia Donbasissa.

– Putinin väitetysti ilmoittama lokakuun alkuun asetettu määräaika tarkoittaa sitä, että Venäjän alueellinen koskemattomuus pysyy pitkään kyseenalaisena, koska Ukrainan hyökkäys (Kurskiin) alkoi 6. elokuuta, tilannekatsauksessa arvioidaan.

ISW:n mukaan tämänkaltainen Venäjän alueen pitkittynyt miehitys heikentää Kremlin pitkäaikaisia narratiiveja siitä, miksi Venäjä ylipäätään on sodassa. Kreml on perustellut sotaansa Ukrainassa puolustussotana, jonka tavoitteena on suojella Venäjän suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

– Kremlin rento lähestymistapa tilanteeseen viittaa siihen, että se on päättänyt asettaa taktiset edistysaskeleet Ukrainassa etusijalle sen sijaan, että Venäjän alueellinen koskemattomuus Kurskissa palautettaisiin nopeasti. Tämä väitetty päätös horjuttaa Venäjän narratiiveja ”punaisista linjoista”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)