Verkkouutiset

Vladimir Putin vierailee propagandakuvassa Tshetsheniassa. AFP / LEHTIKUVA / VYACHESLAV PROKOFYEV

Venäjän kansan mielipide Vladimir Putinista on alkanut kääntyä

Ukrainan hyökkäys Kurskiin näkyy kenties hieman yllättäenkin siinä, mitä venäläiset rohkenevat sanoa diktaattorista.
Picture of Kasperi Summanen
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Julkisesti ilmaistut kielteiset mielipiteet ja tunteet diktaattori Vladimir Putinista näyttävät selvityksen perusteella lisääntyneen sen jälkeen, kun Ukraina aloitti yllätyshyökkäyksensä Kurskin alueelle.

Asiasta tässä kertovan New York Timesin juttu perustuu FilterLabs AI:n selvitykseen. Siinä seurataan ihmisten mielipiteitä sosiaalisen median päivitysten ja muun kansalaisten Internetiin tuottaman sisällön sekä uutissivustojen perusteella. Malli pyrkii selvittämään, mitä kansalaiset oikeasti ajattelevat. Havaintojen Venäjältä kerrotaan kielivän siitä, että kansan asenteet Putinia kohtaan voivat olla muuttumassa.

Virallinen Venäjä ja valtion mediat ovat yrittäneet vähätellä Kurskin yllätyshyökkäystä ja keskittyneet humanitaariseen toimintaan alueella. Tästä löytyvän analyysin mukaan monet venäläiset ovat kuitenkin ilmaisseet Kurskin tapahtumien jälkeen tyytymättömyyttä Putiniin ja muihin valtaapitäviin.

Vladimir Putinin todellista suosiota on vaikea mitata luotettavasti. Useimmat Venäjä-tuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että Putin nauttii suhteellisen korkeaa kannatusta kansan parissa. Kansansuosio on kokenut joitain kolauksia sen jälkeen, kun Putin määräsi Venäjän joukot aloittamaan täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa 2022. Erityisesti saman vuoden syksyllä aloitettu osittainen liikekannallepano ja Wagner-palkkasotilaiden niin kutsuttu kesäkapina viime vuonna ovat nakertaneet tukea Kremlille.

Kurskin jälkeen kansan tunnoissa on kuitenkin tapahtunut tutkimuksen mukaan selkeä muutos.

– Putinin vastaus [Ukrainan] tunkeutumiseen on nähty parhaimmillaankin riittämättömänä ja pahimmillaan suorastaan loukkaavana, FilterLabsin johtaja Jonathan Teubner sanoo.

Kaikkein myönteisimmin Vladimir Putiniin suhtaudutaan selvityksen perusteella Moskovan seudulla. Federaation reunamilla turhautuminen Kremliin taas kasvaa.

NY Timesin jututtamien amerikkalaisten viranomaislähteiden mukaan on kuitenkin liian aikaista sanoa, aiheutuuko Kurskin yllätyksestä pitkäaikaista vahinkoa Putinille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Palomiehiä sammuttamassa öljyvaraston tulipaloa Venäjällä. / AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, etteivät Ukrainan iskut Venäjälle rajoitu vain Kurskin operaatioon. Ukrainalaiset ovat tehneet viime aikoina suuret määrät onnistuneita lennokki-iskuja strategisesti merkittäviin kohteisiin kuten sotilastukikohtiin ja öljyteollisuuden laitoksiin. Venäjän sosiaalinen media on iskujen jälkeen pullollaan kuvia ja videoita räjähdyksistä ja savupatsaista. Virallinen Venäjä tiedottaa tavallisesti samaan aikaan täydellisesti torjutuista hyökkäyksistä. Moskovan ilmeisellä kyvyttömyydellä estää Ukrainan lennokki-iskuja voi myös perustellusti kuvitella olevan vaikutusta Venäjän kansan tuntoihin Moskovasta ja sen sodasta Ukrainassa.

Jonathan Teubnerin mukaan Kurskin hyökkäyksen vaikutuksia on vielä vaikea arvioida.

– On kuitenkin selvää, että tämä on ollut shokki ja noloa Putinille. Kremlin propaganda, spinnaus ja hämäys riittävät vain tiettyyn pisteeseen asti, kun kyse on huonoista uutisista, joista keskustellaan laajasti ympäri Venäjää.

Venäjän voi olla Teubnerin mukaan tulevaisuudessa yhä vaikeampaa värvätä lisää joukkoja rintamalle, jos Moskovan suosio reuna-alueilla hapertuu ja venäläisistä alkaa tuntua, että sota menee huonosti.

Jevgeni Prigozhinin Wagner-joukot haastoivat avoimesti Venäjän asevoimat kesällä 2023. /AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT / Telegram channel of Concord group
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)