Verkkouutiset

Ukrainalaissotilaita panssarivaunun päällä. AFP / LEHTIKUVA / ROMAN PILIPEY

Mitä Kremlissä tapahtuu, jos Kursk jää Ukrainalle?

Mark Galeottin mukaan Vladimir Putin ei uskalla myöntää hyökkäyksen laajuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Arvostettu Venäjä-asiantuntija, professori Mark Galeotti arvioi, että Venäjän diktaattori Vladimir Putin joutuu vaikeaan tilanteeseen, mikäli Venäjä ei onnistu työntämään Ukrainaa nopeasti pois Kurskin alueelta.

Putin ei ole Galeottin mukaan halunnut myöntää hyökkäyksen laajuutta. Kremliä myötäilevissä medioissa sitä on kuvailtu epäonnistuneeksi tuomittuna iskuna.

– Putinin haluttomuus puuttua johonkin asiaan tai nimetä sitä on aina ollut merkki siitä, miten paljon asia pelottaa häntä, Galeotti kirjoittaa The Spectator -lehdessä.

Galeottin mukaan Putin puhuu Ukrainan hyökkäyksestä Venäjälle käyttäen termejä ”tilanne” tai ”nykyiset olosuhteet”. Hänen mukaansa se kertoo, että Venäjän diktaattori on peloissaan.

Putinilla on Venäjä-asiantuntijan mukaan myös toinen vaikeus Kurskin tapahtumia kommentoidessa. Mikäli Putin haluaisi lietsoa Venäjän kansalaisissa taistelutahtoa Ukrainan hyökkäystä vastaan, hänen tulisi samalla Galeottin mukaan tunnustaa julkisesti hyökkäyksen laajuus.

Silloin Putin joutuisi Venäjä-tuntijan mukaan vastaamaan kysymyksiin siitä, miksi Ukrainan hyökkäystä ei kyetty torjumaan.

Sen sijaan Venäjän johto keskittyy Galeottin mukaan syyttämään länsimaita Ukrainan hyökkäyksestä.

Kremlin taktiikkaan liittyy asiantuntijan mukaan kuitenkin ongelmia.

– Ensinnäkin venäläiset eivät näytä ostavan väitettä. Jo ennen hyökkäystä 58 prosenttia heistä kannatti neuvotteluja sodan lopettamiseksi, Galeotti kirjoittaa.

– He saattavat edelleen uskoa, että sodan syttymisen takana oli Kiova tai Nato, mutta he eivät todellakaan hyväksy vaisuja vakuutteluja siitä, että kaikki on hallinnassa.

Galeottin mukaan kyselytutkimukset myös osoittavat, että yleinen tyytymättömyys on lisääntynyt venäläisten keskuudessa.

Hän näkee Putinin reagointitavassa myös toisen ison ongelman.

– Toiseksi tämä on parhaimmillaankin väliaikainen lähestymistapa. Mitä tapahtuu, jos ukrainalaisia ei ajeta pois Venäjältä, kuten Kreml lupaa? Jos voitoista rohkaistunut Kiova ei halua neuvotella rauhasta ja jos länsiliittouma ei rakoile?

Galeottin mukaan venäläiset ovat järkyttyneitä siitä, että Venäjä ei pystynyt puolustamaan rajojaan ja huolehtimaan maan sisäisistä pakolaisista.

Kansalaisten pettymys ei Venäjä-asiantuntijan mukaan pakota Putinia neuvottelupöytään tai johda maan sisäisiin levottomuuksiin. Kreml ei Galeottin mukaan kuitenkaan ole onnistunut kansalaisten hallinnassa yhtä hyvin kuin aikaisemmin.

Hänen mukaansa Putin ei ole onnistunut luomaan narratiivia, joka selittäisi uskottavasti venäläisille Ukrainan etenemisen onnistumisen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)