Kiinan ja Venäjän johtamien autokratioiden tiivistyvä yhteistyö pakottaa länsimaat tekemään strategisia valintoja riippumatta siitä, kuka marssii Valkoiseen taloon Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen, uutisoi The Wall Street Journal.
Maailmanpolitiikkaa muovaa samanaikaisesti useampi monimutkainen kriisi ja lisää vaikeuksia odotetaan tulevan. Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin hallinnossa työskennellyt evp. kenraaliluutnantti Keith Kellogg kuvaa tilannetta klassiseksi ”myyräpeliksi”, jossa kaikki myyrät kurkistavat koloistaan samanaikaisesti.
– Koska kriisit syntyvät samanaikaisesti, niiden yhtäaikaiseen hallintaan ei ole kykyä, ja tilanne ajautuu pois hallinnasta, Kellogg sanoo WSJ:lle.
Vaikka Yhdysvallat on edelleen maailman kiistaton sotilasmahti, kuormittavat jatkuvat kriisit sitä. Samaan aikaan Kiina kasvattaa sotilaallista kyvykkyyttään.
Eläköitynyt kenraali Jack Keane toteaa Ukrainan ja Gazan sotiin viitaten, että osallistuminen kahteen sotaan hankaloittaa Yhdysvaltain mahdollisuuksia tarjota riittävästi apua liittolaisilleen.
– Jos joutuisimme globaaliin sotaan, meillä olisi merkittäviä haasteita pärjätä vihollisillemme ja heidän kyvykkyyksilleen, Keane varoittelee.
Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin mukaan maa on edelleen varautunut kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin, kuten täysimittaiseen sotaan Kiinan kanssa.
Yksi mahdollinen keino estää ”itädiktatuurien”vallan kasvattaminen olisi kiilan lyöminen Kiinan ja Venäjän väliin tekemällä ”käänteiset Kissingerit” eli pyrkimällä saamaan Venäjä ja Kiina eri teille, kuten Yhdysvaltain ulkoministerinä 1970-luvulla toiminut Henry Kissinger teki aikoinaan Kiinan ja Neuvostoliiton kanssa.
– Yksi asioista, joita Yhdysvaltojen pitäisi tehdä puhtaasti strategisesta näkökulmasta, on päästä sopimukseen Venäjän kanssa, sanoo konservatiivisen American Idea Institute -tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Sumantra Maitra.
Sopimukseen pääseminen olisi Maitran mukaan monimutkainen kysymys ja se merkitsisi uutta turvallisuusarkkitehtuuria Euroopassa.
Toisaalta Kiinan strategisena tavoitteena on Yhdysvaltojen ja Euroopan erottaminen, jolloin Yhdysvaltojen lähteminen Euroopasta keskittyäkseen Kiinaan, pakottaisi todennäköisesti Euroopan lähentymään Kiinan kanssa.
Demokraattipresidentti Joe Bidenin hallinnon piirissä sekä useiden republikaanien joukossa tällaisia näkemyksiä pidetään harhaisina Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten käytettyä satoja miljardeja dollareita Ukrainan tukemiseen.
Demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harris on ilmoittanut jatkavansa Ukrainan tukemista, mikäli tulee valituksi. Hän luonnehti demokraattien puoluekokouksessa tilannetta jatkuvaksi kamppailuksi demokratian ja tyrannian välillä ja sanoi tekevänsä kaiken, jotta Yhdysvallat voittaa kamppailun ja vahvistaa globaalia johtajuuttaan. Tämä on myös se lähtökohta, jonka moni perinteinen republikaani allekirjoittaa.