Libanonilaisen Hizbollahin uskotaan olevan maailman aseistetuin ei-valtiollinen toimija. Shiiaislamistisen järjestön arsenaalissa korostuvat etenkin ohjukset ja raketit, kertoo CNN.
Kuluneen vuoden aikana Hizbollah on iskenyt Israeliin lukuisia kertoja. Lähes 150 israelilaissiviiliä on kuollut iskuissa, ja 60 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.
Viimeksi Hizbollah on taistellut Israelia vastaan yhtä avoimesti vuonna 2006. Siitä lähtien järjestö on varastoinut ohjuksia ja raketteja pahan päivän varalle.
Yhteensä raketteja ja ohjuksia arvioidaan Hizbollahin varastoissa olevan 120 000 – 200 000 kappaletta. Näistä pienimmät, alkeelliset Fajr-1 -raketit, kantavat vain 8-10 kilometrin päähän. Suurimmilla Scud-ohjuksilla Hizbollah voi kuitenkin iskeä jopa 500 kilometrin päähän.
Viime vuosina Hizbollah on myös laajentanut droonivarastojaan. Lähes kaikki droonit tulevat Iranista, ja järjestö käyttää niitä niin tiedusteluun kuin iskuihinkin. Suurimmilla Shahed-129 -drooneilla on jopa 2 000 kilometrin kantama.
Droonien lisäksi Hezbollahilla on laaja arsenaali erilaisia ilmatorjuntajärjestelmiä, aina olkapäältä laukaistavista ohjuksista Buk-ilmatorjuntajärjestelmiin.
Taistelijoita Hizbollahilla uskotaan olevan noin 30 000 – 50 000. Näistä hieman alle puolia pidetään reservissä. Luku kuitenkin kalpenee Israelin rinnalla, sillä maan asevoimilla on pelkästään ammattisotilaita aktiivipalveluksessa 70 000. Asevelvollisia on palveluksessa aina noin 100 000, ja reservissä lähes puoli miljoonaa lisää.
Hizbollahin strategia keskittyykin asymmetriseen sodankäyntiin. Järjestö pystyy vahingoittamaan Israelia, mutta jos se joutuisi Israelin täyden hyökkäyksen kohteeksi, heikentyisi sen toimintakyky merkittävästi. Jo nyt Hizbollah on menettänyt kahnauksissa Israelin kanssa jopa 400 taistelijaa.
Israelin että Hizbollahin välinen konflikti voisi helposti eskaloida jo valmiiksi kireää Lähi-idän tilannetta. Alueen toimijat pyrkivätkin siis kaikin keinoin löytämään ratkaisua, jolla tilannetta saataisiin rauhoitettua.