Verkkouutiset

Hizbollahin sotilaita järjestön propagandavideolla. HEZBOLLAH MILIRARY MEDIA PRESS OFFICEAFP / LEHTIKUVA

Tällainen on Hizbollahin asearsenaali

Libanonilaisella islamistijärjestöllä on niin ohjuksia, drooneja kuin ilmatorjuntajärjestelmiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Libanonilaisen Hizbollahin uskotaan olevan maailman aseistetuin ei-valtiollinen toimija. Shiiaislamistisen järjestön arsenaalissa korostuvat etenkin ohjukset ja raketit, kertoo CNN.

Kuluneen vuoden aikana Hizbollah on iskenyt Israeliin lukuisia kertoja. Lähes 150 israelilaissiviiliä on kuollut iskuissa, ja 60 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Viimeksi Hizbollah on taistellut Israelia vastaan yhtä avoimesti vuonna 2006. Siitä lähtien järjestö on varastoinut ohjuksia ja raketteja pahan päivän varalle.

Yhteensä raketteja ja ohjuksia arvioidaan Hizbollahin varastoissa olevan 120 000 – 200 000 kappaletta. Näistä pienimmät, alkeelliset Fajr-1 -raketit, kantavat vain 8-10 kilometrin päähän. Suurimmilla Scud-ohjuksilla Hizbollah voi kuitenkin iskeä jopa 500 kilometrin päähän.

Viime vuosina Hizbollah on myös laajentanut droonivarastojaan. Lähes kaikki droonit tulevat Iranista, ja järjestö käyttää niitä niin tiedusteluun kuin iskuihinkin. Suurimmilla Shahed-129 -drooneilla on jopa 2 000 kilometrin kantama.

Droonien lisäksi Hezbollahilla on laaja arsenaali erilaisia ilmatorjuntajärjestelmiä, aina olkapäältä laukaistavista ohjuksista Buk-ilmatorjuntajärjestelmiin.

Taistelijoita Hizbollahilla uskotaan olevan noin 30 000 – 50 000. Näistä hieman alle puolia pidetään reservissä. Luku kuitenkin kalpenee Israelin rinnalla, sillä maan asevoimilla on pelkästään ammattisotilaita aktiivipalveluksessa 70 000. Asevelvollisia on palveluksessa aina noin 100 000, ja reservissä lähes puoli miljoonaa lisää.

Hizbollahin strategia keskittyykin asymmetriseen sodankäyntiin. Järjestö pystyy vahingoittamaan Israelia, mutta jos se joutuisi Israelin täyden hyökkäyksen kohteeksi, heikentyisi sen toimintakyky merkittävästi.  Jo nyt Hizbollah on menettänyt kahnauksissa Israelin kanssa jopa 400 taistelijaa.

Israelin että Hizbollahin välinen konflikti voisi helposti eskaloida jo valmiiksi kireää Lähi-idän tilannetta. Alueen toimijat pyrkivätkin siis kaikin keinoin löytämään ratkaisua, jolla tilannetta saataisiin rauhoitettua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)