Verkkouutiset

Valko-Venäjän panssarivaunuja siirrettiin rautateitse elokuussa. / mil.ru

”Erityisen huolestuttavaa” – Varoitus joukkokeskityksistä Kiovan pohjoispuolella

Pienet iskut maan pohjoisrajalla voisivat pakottaa Ukrainan siirtämään joukkoja muilta alueilta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valko-Venäjän väitetään keskittäneen merkittävän määrän sotilaita, panssarivaunuja, tykistöä, ilmatorjuntajärjestelmiä ja muuta sotakalustoa Ukrainan pohjoisrajalle Homelin alueella järjestettävän sotaharjoituksen varjolla.

Ukrainan ulkoministeriö varoittaa Valko-Venäjän johtoa tekemästä ”traagisia virheitä” Kremlin painostuksen vuoksi. Rajan lähellä on tiettävästi havaittu myös Wagner-palkkasoturiryhmän taistelijoita.

Itsenäinen puolustusalan analyytikko Konrad Muzyka huomauttaa Valko-Venäjän asevoimien aloittaneen muutama viikko sitten useita harjoituksia, joiden uskotaan pohjustavan suuren mittakaavan sotaharjoituksia Venäjän kanssa. Siinä olisi mukana kaksi toisiaan vastaan kamppailevaa operatiivista komentokeskusta.

Muzykan mukaan samankaltainen harjoitus järjestettiin suuressa mittakaavassa ensi kertaa vuonna 2019. Valko-Venäjän asevoimien harjoitukset olivat pienempiä viime vuoteen asti.

– Vaikka harjoitus muistuttaa pitkälti vuonna 2023 pidettyä, on joukkokeskitysten alue muuttunut. Erityisen huolestuttavaa on se, että Homelin alueelle koottiin venäläisjoukkoja vuonna 2022 ennen hyökkäystä Kiovaa kohti, Konrad Muzyka kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Asiantuntija kehottaa seuraamaan tarkasti Valko-Venäjän johdon toimia ja suunnitelmia. On silti epätodennäköistä, että Minskissä harkittaisiin suorien sotatoimien aloittamista Ukrainaa vastaan.

Valko-Venäjän olisi suoritettava laaja liikekannallepano ennen operaatioiden aloittamista. Maan asevoimat on varustettu vanhalla venäläiskalustolla, jota ei ole juurikaan modernisoitu. Valkovenäläisten taistelukyky modernilla taistelukentällä olisi todennäköisesti heikko.

– Tämän lisäksi Ukraina on linnoittanut ja miinoittanut monet Valko-Venäjän vastaiset raja-alueet. Hyökkäys vaatisi näin ollen massiivista ylivoimaa. Minskillä ei ole tällä hetkellä kykyä koota tällaista voimaa, Konrad Muzyka arvioi.

Ukrainan suurimpana huolena ovat rajoitetummat iskut rajan yli, joilla voitaisiin miehittää pienempiä alueita ja pakottaa Ukrainaa vetämään joukkoja muilta alueilta.

– Tällaisen skenaarion todennäköisyys on matala, mutta mahdollisuutta ei voida sulkea kokonaan pois. Avointen lähteiden kannalta on mahdotonta arvioida, voisiko [Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr] Lukashenka ryhtyä tällaiseen, Muzyka toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)