Israelin ja libanonilaisen Hizbollah-järjestön sotilaallinen yhteenotto viime viikonloppuna loppui yllättävänkin äkillisesti. Molemmat osapuolet julistautuivat voittajiksi ja antoivat viitteitä siitä, että taistelut olivat ainakin toistaiseksi ohi.
Myöskään Iranilta ei ole nähty odotettuja vastatoimia Israelia vastaan sen jälkeen, kun Hamas-johtaja Ismail Haniyeh surmattiin heinäkuun lopulla Teheranissa.
Asiantuntijoiden mukaan tulos kertoo siitä, ettei Iranilla tai sen tukemilla tahoilla ole halua laajempaan sotaan, joka voisi kääntyä niiden kannalta tuhoisaksi. Iranin vastatoimet voivat olla vielä tulossa, mutta niiden mittakaava jäänee rajoitetuksi.
– Iranilaiset antavat jatkuvasti vihjeitä siitä, että tiettyyn kohteeseen tehtäisiin täsmäisku, Iran-analyytikko Mohammed Ali Shabani sanoo New York Timesille.
Tuorein eskalaatiokierros alkoi heinäkuussa Israelin miehittämille Golanin kukkuloille tehdyn raketti-iskun jälkeen. Useita lapsia sai surmansa rakettien iskeydyttyä jalkapallokentälle. Hizbollah kiisti osallisuutensa.
Israel surmasi vastaiskussa Hizbollahin korkea-arvoisen komentajan Beirutissa. Teheranissa tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli muutamaa tuntia myöhemmin Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyeh.
International Crisis Group -järjestön ohjelmajohtaja Ali Vaez sanoo, että Iranin johdon suurin pelko on vaikuttaa heikolta kotimaassa ja lähialueella. Iranin omatkaan johtajat eivät ole turvassa, jos Israel voi surmata sen liittolaisia Teheranin keskustassa ilman seurauksia.
– Heidän kannaltaan haasteena on, että tätä tavoitetta ei voida saavuttaa helposti. Vastatoimet voivat kostautua monella tavalla, Vaez toteaa.
Iranin maltillisen vastauksen taustalla voivat myös olla diplomaattiset neuvottelut, jotka tähtäävät pakotteiden keventämiseen. Yhdysvallat ilmoitti heinäkuussa tekevänsä kaikkensa G7-maiden tuella laajemman Lähi-idän konfliktin estämiseksi.