Kesäkuun alussa voimaan tullut uusi liikennevakuutuslaki velvoittaa vakuuttamaan lähes kaikki sähköiset liikkumisvälineet, joiden paino on yli 25 kg tai nopeus yli 25 km/h.
Poliisin valvonnassa on jo jäänyt kiinni useita vakuuttamattomia kulkupelejä, joita odottaa vakuutuksen laiminlyöntimaksu. Tällaiselle ajoneuvolle määrättävä maksu voi pahimmillaan olla jopa tuhansia euroja.
Liikennevakuutuslain uudistus toi lukuisia uusia liikkumisvälineitä vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. Vakuuttamisvelvollisuus koskee mm. vanhusten käytössä olevia senioriskoottereita sekä nuorison ja ruokalähettien suosiossa olevia sähköskoottereita.
Vakuutus tulee olla myös sähköpotkulaudoilla, jotka kulkevat yli 25 km/h. Kun vakuuttamattomalla ajoneuvolla jää kiinni liikenteessä, seurauksena on vakuutuksen laiminlyöntimaksu.
– Ajoneuvon vakuutusmaksu määräytyy sen ominaisuuksien mukaan, ja vakuuttamattomalle ajoneuvolle määrättävä laiminlyöntimaksu puolestaan on vastaava vakuutusmaksu korotettuna. Ajelu vakuuttamattomalla liikkumisvälineellä voi tulla yllättävän kalliiksi, varsinkin jos kyseessä on yli 25 km/h kulkeva kaksipyöräinen, Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen kertoo.
Liikenteessä on nähty sähköpotkulautoja, jotka kulkevat lähes sata km/h. Tieliikenteeseen sellaisilla ei ole mitään asiaa, mutta liikennevakuutus tulee silti olla maastossa tai radalla tapahtuvaa ajoa varten. Yli 45 km/h kulkevat laitteet rinnastetaan moottoripyöriin, joten vakuuttamattomina niiden laiminlyöntimaksu voi nousta jopa tuhansiin euroihin.
Liikennevakuutus turvaa onnettomuuden vastapuolelle ja sivullisille korvaukset. Myös vahingon aiheuttajan omat henkilövahingot korvataan liikennevakuutuksesta. Vakuutus ei vähennä vahinkoja liikenteessä, mutta se auttaa selviämään onnettomuuden seurauksista.
– Lakisääteinen vakuutus voi tuntua turhalta, kun itse ajaa liikennesääntöjen mukaisesti. Vahinko ei kuitenkaan tule kello kaulassa, ja kolaroinnin seuraukset ilman vakuutusta voivat yllättää. Vakuuttamisvelvollisuutensa laiminlyönyt vahingon aiheuttaja jää itse kokonaan ilman korvauksia. Vakavissa onnettomuuksissa liikennevakuutuksesta maksettavat kuntoutuksen ja työkyvyttömyyden korvaukset voivat nousta vuosien saatossa jopa miljooniin euroihin, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu muistuttaa.