– Eduskunnan salissa on opposition suusta kuultu taajaan väitteitä, että hallitus on unohtanut itäisen Suomen. Tämä ei ole totta, sanoi pääministeri Petteri Orpo kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Joensuussa perjantaina.
– Vahvistamme osaamista myös täällä itäisessä Suomessa. Itä-Suomen yliopisto saa 105 uutta aloituspaikkaa ja 1,84 miljoona euroa lisärahoitusta. Itä-Suomen yliopisto ja Lappeenranta-Lahti teknillisen yliopisto saavat yhteensä 114 uutta tohtorikoulutuspaikkaa ja niitä varten rahoitusta noin 29 miljoonaa euroa.
– Kevään kehysriihessä päätimme uudesta verohyvityksestä suurille teollisille investoinneille. Tahdomme tähän maahan lisää tehtaita: akkutehtaita, biopohjaisten tuotteiden tuotantoa, vähähiilisiä terästehtaita. Meidän on kuljettava vetyteknologian kärjessä, Orpo jatkoi.
Hän lupasi, että ensi kevään puoliväliriiheen mennessä tuomme vielä lisää esityksiä kasvua kiihdyttävistä toimista.
– Tätä työtä olen nyt käynnistämässä. Tarvitsemme laajasti ideoita niin yrityksiltä kuin kansalaisyhteiskunnasta. Tähän työhön kutsun myös kaikki itäisen Suomen toimijat mukaan.
– Tiedämme myös, mikä merkitys toimivilla liikenneyhteyksillä on koko Suomen kasvulle ja elinvoimalle. Siksi panostamme tällä vaalikaudella kaikkiaan kolme miljardia euroa raiteisiin ja teihin. Näistä otsikoissa pyörii vain Länsirataan varattu 400 miljoonaa. Itäisessä Suomessa panostamme saavutettavuuteen lähes 500 miljoonaa: rahoitamme muun muassa Karjalan-radan ja Savonradan kehittämistä, VT 15:ttä ja VT 5:ttä, Orpo muistutti.
Hänen mukaansa hallituksen uudistukset, jotka muun muassa parantavat yrittäjyyden edellytyksiä, turvaavat varman ja edullisen energian saannin sekä lisäävät osaavan työvoiman saatavuutta, kaikista näistä hyötyy myös itäinen Suomi.
– Suomi on metsien ja biotalouden suurvalta. Metsäalan osaaminen ja uusi tutkimustieto ovat elintärkeitä itäiselle Suomelle. Hallituskauden aikana panostamme miljardi euroa tutkimukseen ja kehitykseen. Metsäalan ja biotalouden tutkimusrahoitusta vahvistetaan myös ensi vuonna. Tämä luo ennen kaikkea itäiselle Suomelle merkittäviä mahdollisuuksia, Orpo sanoi.
Niin ikään hän totesi, että yhdessä Puolan ja Baltian maiden kanssa olemme nostaneet EU:n itäisten raja-alueiden tilannetta EU-agendalle.
– Pyrimme voimakkaasti vaikuttamaan siihen, että itäisen Suomen elinvoiman tukemiseksi löytyy uusi erillisrahoitusväline, vastaava kuin Brexitin yhteydessä, ja että nykyisiä varoja käytetään entistä vaikuttavammin.
Kolmanneksi Orpo totesi, että itäisen Suomen maakuntien kanssa haetaan nyt aktiivisesti lisäkeinoja elinvoiman vahvistamiseksi.
– Itäisen Suomen Ohjelman valmistelu on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Olen jo nähnyt maakuntien alustavia ehdotuksia – tulemme käymään ne huolellisesti läpi, hän lupasi.
Orpo kertoi, että maakunnat ovat toivoneet itäiselle Suomelle omaa ”lähettilästä”.
– Kunhan ohjelma valmistuu, lupaamme, että ohjelman toimeenpanon vartijaksi nimetään oma henkilö.