Verkkouutiset

Ukrainalaisia nousemassa evakuointijunaan Pokrovskissa. AFP / LEHTIKUVA / ROMAN PILIPEY

Venäjä jyrää rintaman tärkeässä kohdassa – ”En ole ennen nähnyt näin nopeaa etenemistä”

Pokrovskin strategisesti tärkeä kaupunki on vaarassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä etenee nyt vauhdilla Pokrovskin suunnassa Itä-Ukrainassa, kertoo Telegraph.

Tällä hetkellä venäläisjoukot lähestyvät noin 60 000 asukkaan Pokrovskin kaupunkia. Hyökkääjä on edennyt hitaasti mutta varmasti kohti kaupunkia sen jälkeen, kun se valtasi helmikuussa noin 50 kilometriä idempänä sijaitsevan Avdijivkan.

Erään ukrainalaisen drooniyksikön komentaja kertoo, että hyökkääjän eteneminen on tällä hetkellä ”erittäin nopeaa”.

– Ongelmamme on edelleen sama. Meillä ei ole jalkaväkeä, meillä ei ole riittävästi tykistöä ja ammuksia. Ja meillä ei ole riittävästi drooneja, komentaja kertoo.

Komentajan mukaan tilanne on ”erittäin monimutkainen” eikä suosi tällä hetkellä ukrainalaisia. Venäjällä on muun muassa kehittyneitä elektronisen sodankäynnin järjestelmiä: Yhden panssarivaunun tuhoamiseksi Ukrainan on komentajan mukaan käytettävä jopa 12–15 droonia

Ongelmia tuottaa myös Venäjän valtava miesylivoima alueella.

– Kriittisin asia tällä hetkellä on Venäjän federaation sotilaiden suuri määrä. Arvioni mukaan heitä on viisi kertaa enemmän kuin meitä, komentaja sanoo.

Viimeisen kolmen viikon aikana venäläiset ovat edenneet kahdeksan kilometriä kohti kaupunkia. Perjantaina hyökkäjä valtasi 15 kilometrin päässä Pokrovskista sijaitsevan Novohrodivkan kaupunkin.

Tällä hetkellä venäläisjoukot yrittävät edetä etenkin Pokrovskin eteläpuolella, joka mahdollistaisi Myrnohradin kerrostalolähiön kiertämisen. Mikäli Venäjä jatkaa etenemistään nykyistä vauhtia, saavuttaavat sen joukot Pokrovskin syyskuun puoliväliin mennessä.

Ukrainalle tämä tarkoittaisi huonoja uutisia.

Pokrovsk on strateginen teiden ja rautateiden risteyskohta. Kaupungin menettäminen heikentäisi Ukrainan asemia etenkin Tšasiv Jarissa sekä vahvasti linnoitetuissa Slovianskin, Kramatorskin Kostiantynivkan kaupungeissa Pokrovskin pohjoispuolella.

Venäjälle Pokrovskin menetys tarkoittaisi mahdollisuutta vallata merkittävä osa Ukrainan hallussa olevasta Donetskin alueesta. Lisäksi tulevaisuudessa alueelta voitaisiin laukaista hyökkäys kohti Dnepr-jokea sekä Zaporizhzhian ja Dnipron kaupunkeja.

Kaikesta huolimatta venäläisten eteneminen ei suju täysin suunnitelmien mukaan.

Asiantuntijoiden mukaan hyökkääjä on kärsinyt merkittäviä tappioita, eikä nykyistä etenemistahtia ole mahdollista jatkaa kovin pitkään. Kaakkois-Ukrainassa tuskin nähdään merkittäviä hyökkäyksiä Pokrovskin operaation jälkeen. Joidenkin arvioiden mukaan Ukraina voisi myös käyttää reservissä olevia yksiköitään yllätyshyökkäykseen muilla rintaman sektoreilla.

Tilanne vaikuttaa kuitenkin monin tavoin epätoivoiselta.

– Ei ole mitään positiivista sanottavaa. Kaikki on vaikeaa, komentaja tiivistää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)