Verkkouutiset

Pauli Aalto-Setälä. KIMMO FALCK

Näillä toimilla vauhditetaan nyt kasvua – ”Valtava potentiaali”

Kansanedustajan mukaan ensi vuoden budjetissa on tärkeintä investointeja puhtaaseen teollisuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suomen talous on toipumassa. Kasvun virkoamisesta kertovat esimerkiksi palkkojen kohoaminen kuluttajahintoja nopeammin sekä korkotason lasku, joka lisää ostovoimaa. On tärkeää, että hallitus vauhdittaa nyt kasvua investointien verohyvityksellä sekä teknisten hiilinielujen tukemisella, kommentoi kokoomuksen kansanedustaja, ympäristövaliokunnan valiokuntavastaava Pauli Aalto-Setälä.

Eilisessä budjettiriihessä hallitus päätti aiemmin sovittujen yhdeksän miljardin euron sopeutusten toteutuksesta, joilla korjataan julkisen taloutemme rakenteellista alijäämää.

Kasvua vauhdittavia toimia ovat verohyvitys suurille teollisille investoinneille, Teollisuussijoitus Oy:n pääomitus 100 miljoonalla eurolla sekä Fingridin ja Gasgridin pääomitus niin, että energiaverkot mahdollistavat isotkin investoinnit kaikkialla Suomessa.

Uutena päätöksenä hallitus esittää myös peräti 140 miljoonan euron investointivaltuutta teknisten nielujen rahoitukseen.

– Päätöksestä näkee, että Orpon hallitus panostaa uskottaviin ja tulevaisuuteen katsoviin ilmastotoimiin. Teollisen mittaluokan hiilen talteenotossa on valtava potentiaali, jota lähdetään nyt kunnianhimoisesti edistämään, Aalto-Setälä kertoo.

Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n mukaan tekniset hiilinielut ovat päästövähennysten ohella välttämättömiä, jotta ilmaston lämpenemisen rajaaminen 1,5–2 celsiusasteeseen on mahdollista. Suomen ilmastopaneelin viime joulukuisen raportin mukaan Suomessa on useita teollisuuslaitoksia, joissa teknologisen nielun toteuttamisen alustavat kustannusarviot ovat välillä 120–150 €/tCO2.

– Teknisiä nieluja on kritisoitu myös kalliiksi, mutta hiilitonniin kohdistuva kustannus näyttää alkuvaiheessakin olevan melko kohtuullinen, jos sitä verrataan moniin nykyisinkin käytössä oleviin ilmastotoimiin. Tässä on kyse tärkeästä välineestä sille, että päästöt käännettäisiin tulevaisuudessa negatiivisiksi, Aalto-Setälä sanoo tiedotteessa.

Tehtaiden piipuista talteen otettava biogeeninen hiili käy raaka-aineeksi myös kestävästi valmistetulle (RFNBO) sähköpolttoaineelle. Tulevaisuudessa jakeluvelvoitteen kiristyminen lisää uusien ratkaisujen tarvetta entisestään.

– Liikenteen päästöjen vähentäminen on vaikeaa Suomessa, mutta myös muualla. Bioperäisen hiilen talteenottoon liittyy merkittäviä mahdollisuuksia, sillä erityisesti Suomessa on runsaasti arvokasta raaka-ainetta markkinan hyödyntämiseksi. Näihin mahdollisuuksiin on tärkeää tarttua, Aalto-Setälä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)