Länsimaisten asejärjestelmien käyttöä Venäjää vastaan on rajoitettu. / AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Mitä jos Ukraina saisi iskeä länsiaseilla syvälle Venäjälle?

Kaikkien rajoitusten purkaminen tuskin muuttaisi sotatilannetta ratkaisevalla tavalla, professori arvioi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Länsimaat ovat edelleen asettaneet rajoitteita Ukrainan kyvylle käyttää tukijamaiden toimittamia asejärjestelmiä Venäjälle tehtäviin iskuihin. Rajoituksia kevennettiin osittain toukokuussa venäläisjoukkojen tehtyä uuden hyökkäyksen Harkovan alueen pohjoisosissa.

Osa asiantuntijoista ja kommentaattoreista kehottaa suhtautumaan mahdollisiin muutoksiin varauksella. Columbian yliopiston professori Stephen Biddle sanoo, etteivät iskut kaukana rintamalinjasta sijaitsevia kohteita vastaan muuttaisi sodan voimasuhteita ratkaisevalla tavalla. Rajoitusten taustalla on huoli konfliktin mahdollisesta laajenemisesta.

– Pieni määrä kalliita iskuja syvälle Venäjän etulinjan taakse kuluttaisi suuren osan Yhdysvaltain tukibudjetista, mutta tuottaisi vain marginaalisen lisäyksen Ukrainan kykyyn tuottaa tappioita asemasodassa, Biddle kirjoittaa Foreign Affairs -lehdessä.

Mahdollisia kohteita voisivat olla kaukana sijaitsevat huoltovarikot ja komentopisteet, Venäjän ilmavoimien ja laivaston tukikohdat, maajoukkojen keskitysalueet, asetehtaat, energiateollisuus tai Kremlin kaltaiset poliittiset keskukset.

FPRI-ajatuspajan sotilasasiantuntija Rob Lee sanoo olevansa samoilla linjoilla sen suhteen, ettei pitkän kantaman iskujen salliminen olisi itsessään ratkaisevaa. Hän pitää asejärjestelmien toimituksiin tai käyttöehtoihin liittyviä ehtoja silti epäreiluina.

– Pakotteita usein arvostellaan, jos ne eivät estä tai pysäytä sotaa, mutta ne voivat silti vaikeuttaa kohteensa kykyä käydä kyseistä sotaa, Rob Lee kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Suurin osa Venäjän liitopommihyökkäyksiä tekevistä Su-34-koneista on siirretty ATACMS- ja Storm Shadow -ohjusten ulottumattomiin. Toisaalta esimerkiksi syyskuun alussa Harkovaa vastaan iskettiin S-300- tai S-400-ohjuksilla, jotka olisivat olleet kantaman sisällä.

Rajoitusten osittaisen keventämisen jälkeen näitä asejärjestelmiä vastaan pystyttiin iskemään, mikä vähensi Harkovan asuinalueille tehtyjä ohjushyökkäyksiä. Tauko vaikuttaa olevan nyt ohi.

– Pitkän kantaman iskujen salliminen auttaisi Ukrainaa pitämään kiinni Kurskin alueen puskurivyöhykkeestä, mikä voi vaikeutua talven aikana. On lisäksi syytä huomioida, että Ukraina on hyökännyt Venäjän infrastruktuuria vastaan Ukrainassa valmistetuilla lennokeilla ja ohjuksilla, Rob Lee toteaa.

Asiantuntijan mukaan yksittäiset toimet eivät ole välttämättä ratkaisevia, mutta niiden yhteisvaikutus voisi tuottaa merkittäviä tuloksia Ukrainalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)