Verkkouutiset

Alkoholin kokonaiskulutus on laskenut viime vuosina. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Helpotetaan valinnanvapautta” – Näin alkoholin myynti muuttuu

Hallitus aikoo sallia alkoholituotteiden kotiinkuljetuksen ja selkeyttää etämyynnin tilanteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelman mukaan alkoholipolitiikkaa uudistetaan kuluvalla vaalikaudella eurooppalaiseen suuntaan jatkamalla vuonna 2018 tehtyä alkoholilain kokonaisuudistusta.

Kauppojen prosenttirajaa korotettiin alkukesästä 5,5 prosentista kahdeksaan prosenttiin käymisteitse valmistettujen juomien osalta. Mietojen viinien suosio osoittautui odotuksia suuremmaksi.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) sanoo seuraavana tavoitteena olevan kotiinkuljetusten salliminen. Aihetta koskeva hallituksen esitys oli lausuntokierroksella elokuun loppuun asti. Eduskuntakäsittelyn on määrä alkaa syyskuun lopulla.

– Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että kaupoista saatavat tuotteet saa jatkossa kotiinkuljetettuna. Säännöt ovat aika tiukat sähköisen tunnistautumisen suhteen ja ovella on ihan samat käytännöt, että ei saa päihtyneelle myydä ja niin poispäin, Sinuhe Wallinheimo sanoo Verkkouutisten Asiakysymyksen haastattelussa.

Hän huomauttaa, ettei tässä ole sinänsä mitään uutta edes Suomessa.

– Suomessa on itse asiassa kotiinkuljetettu alkoholia jo 1970-luvulla. Eli nyt palaamme sitten viimein 50 vuotta taaksepäin, Wallinheimo jatkaa.

Kansanedustaja sanoo suhtautuvansa uudistukseen rauhallisin mielin, koska alkoholin kokonaiskulutus on ollut laskussa. Ruotsissa alkoholimonopoli Systembolaget aloitti kotiinkuljetukset jo vuonna 2019.

– Tämä ei ole dramaattinen muutos, mutta hyvä jos helpotetaan taas ihmisten arkea.

Hallitus pyrkii lisäksi selventämään etämyynnin tilannetta, joka on ollut pitkään epäselvä. Arvostelijoiden mukaan viranomaiset ovat tarkoituksella ylläpitäneet perusteetonta mielikuvaa siitä, että alkoholin etämyynti olisi kielletty. Tällaista kieltoa ei ole laissa.

Sinuhe Wallinheimo painottaa, että tavaroiden vapaa liikkuvuus on Euroopan unionissa perusoikeus, joka koskee myös alkoholia.

– Korjaamme nyt sitten tätäkin. Mutta tämäkään ei ole iso juttu. Kaikissa muissa EU-maissa tämä on sallittua, ja se on noin 1–2 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Eli pieni juttu, mutta sillä kuitenkin helpotetaan ihmisten valinnanvapautta, Wallinheimo sanoo.

KATSO UUSIN JAKSO: Kääntyykö talous? Tämän vuoksi Suomi laahaa muiden Pohjoismaiden perässä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)