Ainakin 20 000 venäläistä on pidätetty protestoimisen vuoksi. Ainakin 9 000 on saanut rikesakkoja. Luvut ovat ehkä epätarkkoja, sillä ne lausuu perjantaina mies, joka valittelee että vasta kirii kiinni uutisia. Hän oli nimittäin edeltävät kaksi vuotta ja kolme kuukautta uutispimennossa aina elokuun alkuun saakka.
Vladimir Kara-Murza ja Julia Navalnaja haluavat muistuttaa suomalaisia ja kaikkia eurooppalaisia siitä, että kaikki venäläiset eivät ole samanlaisia, eikä joka ikinen heistä kannata veristä hyökkäystä Ukrainaan ja presidentti Vladimir Putinia. Vain Putinin valtiollinen propaganda haluaa saada Venäjän näyttämään yhtenäiseltä, eikä siihen ansaan pidä langeta. On olemassa toinen Venäjä.
– Se on tulevaisuuden Venäjä. Boris Nemtsovin Venäjä, Aleksei Navalnyin Venäjä. Se Venäjä, jota me kutsumme kodiksemme. Me olemme venäläisiä myös, oppositiopoliitikko Kara-Murza sanoo Helsingissä.
Hänet vapautettiin kärsimästä 25 vuoden vankeusrangaistusta suuressa vankienvaihdossa elokuun alussa. Vaihto oli tarkoitus toteuttaa jo helmikuussa, ja siinä oli tarkoitus vapauttaa länteen myös oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi. Hän kuoli juuri ennen vaihtoa epäselvissä olosuhteissa vankilassa, johon hänet oli määrätty kärsimään keksityillä syytteillä tekaistua tuomiota.
Suomen eduskunnan neuvotteluhuoneessa Kara-Murzan vieressä Aleksei Navalnyin leski Julia Navalnaja kertoo, että vankienvaihtoon liittyy suuria tunteita.
– Ne olivat minulle rankkoja päiviä. Olen onnellinen, että Vladimir on tässä vieressäni nyt. Mutta minun mieheni ei ole. Hän maksoi hinnan, Navalnaja sanoo.
Vierailun isäntänä toimiva ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) on liikuttunut. Hän muistuttaa, että vierailu on osa jatkumoa, jolla tuetaan demokraattista oppositiota. Suomessa ovat vierailleet myös Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svijatlana Tsihanouskaja ja Ukrainan parlamentin edustajia Venäjän hyökkäyksen käynnistymisen vuosipäivänä. Kara-Murzan ja Navalnajan visiitti menee kuitenkin vahvasti myös konkarikansanedustajan tunteisiin.
Vladimir Kara-Murza ja Julia Navaljana saapuivat Suomeen torstaina, jolloin he tapasivat tasavallan presidentti Alexander Stubbin. Muita vierailun aikana tavattuja ovat olleet ainakin presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Petteri Orpo (kok.), ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.).
– Kaksi todella kiireistä päivää, mutta ne merkitsevät meille paljon. Se, että voimme olla täällä yhdessä ja osoittaa yhtenäisyyttä, Julia Navalnaja kertoo ja jatkaa:
– Teemme parhaamme, että Venäjän nykyhallinto saataisiin eroamaan niin pian kuin mahdollista.
Suomi mainittu
Samalla on kysyttävä, mitä me voisimme paremman Venäjän hyväksi tehdä. Suomi naapurimaana, Suomi EU:n ja Naton jäsenenä, tai koko länsi. Onhan tässä jo kaikenlaista yritetty. On pakotteet, Putinin niskassa kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräys, ja kaikki tuki Ukrainalle sen puolustustaistelussa.
– On tärkeää antaa sotaa vastustaville venäläisille ymmärrys siitä, että he eivät ole yksin, sanoo Julia Navalnaja.
Vladimir Kara-Murza jatkaa ymmärtävänsä hyvin, miksi tämä on Suomelle tärkeää. Te olette naapuri, ja naapuruus on ikuista, hän sanoo. Puhe voi tuntua tyhjältä, mutta hänen mielestään niin ei ole.
– Joskus sanat voivat olla kaikkein tärkeimpiä juttuja. Kannustan etsimään ja löytämään keinoja tavoittaa nuo ihmiset Venäjällä, annetaan heille uskoa ja toivoa siihen, että vapaa ja demokraattinen Venäjä on tulevaisuutta.
Kara-Murzan ilmaisu on lähes hypnoottista. Tasaisella ja rauhallisella äänellä puhuvan miehen karismaa on vaikeaa välittää tekstissä, mutta asia on joka tapauksessa painavaa.
Vielä joitakin viikkoja sitten hän kiersi päivät omskilaisen vankilan eristysselliä ja sai käyttää kynää ja paperia vain puolistoista tuntia päivässä. Kun päätös vankienvaihdosta tuli heinäkuun lopussa ja Kara-Murza siirrettiin Moskovaan, hän oli varma, että hänet viedään teloitettavaksi. Niin hän Uudelle Suomelle kertoi.
– Välillä on vieläkin vaikeaa uskoa, että olen vapaa. Mutta siksi pyydän, että ette unohda niitä Venäjän poliittisia vankeja, jotka eivät vielä ole, hän sanoo nyt eduskunnan neuvotteluhuoneessa.
– Tätä vankienvaihtoa, jossa minut vapautettiin, ei pidä käsitellä poikkeuksena. Siitä pitää saada sääntö. On vankeja, joille tämä on elämän ja kuoleman kysymys juuri nyt. Minut on pelastettu siitä helvetistä.