Verkkouutiset

Ammoniakin yleisin käyttökohde on maatalouden lannoitteiden valmistuksessa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

TE: Suomen ruuantuotanto nojaa Venäjään – Tämä laitos pyrkii vaikuttamaan tilanteeseen

Suomeen ollaan perustamassa vihreän ammoniakin tuotantolaitosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalainen Green North Energy on kehittämässä vihreän ammoniakin tuotantolaitosta. Ensimmäistä laitosta ollaan perustamassa Naantaliin, mutta yhtiön tavoitteena on monistaa laitoskonsepti myöhemmin ainakin Poriin ja Kemiin, kertoo Talouselämä.

Kyseessä on noin 600 miljoonan euron laitos, joka on kooltaan 280 megawattia. Yhtiön toimitusjohtaja Jussi Ylinen mukaan laitoksessa tullaan tuottamaan vetyä, joka jatkojalostetaan ammoniakiksi. Prosessissa elektrolyysillä tuotettu vety ja ilmasta erotettu typpi yhdistyvät ammoniakiksi.

Ylisen mukaan ammoniakista on moneksi. Yleisin käyttökohde on maatalouden lannoitteiden valmistuksessa. Tulevaisuudessa ammoniakkia voidaan käyttää esimerkiksi laivaliikenteen e-polttoaineena.

–Ammoniakkia povataan ensimmäisessä vaiheessa sellaisten alusten polttoaineeksi, jotka kuljettavat rahtia. Ne ovat Suomen tuonnin ja viennin kannalta keskeisiä aluksia, Ylinen sanoo Talouselämälle.

Hän pitää ammoniakkia Suomen huoltovarmuuden kannalta tärkeänä raaka-aineena.

–Globaalista ammoniakintuotannosta yli 50 prosenttia on Kiinassa, Venäjällä, Lähi-idässä ja Yhdysvalloissa. Eurooppa on elänyt Venäjän tuonnin varassa, Ylinen toteaa.

Investointipäätös Naantalin-laitoksesta on mahdollista tehdä ensi talvena. Ensimmäisen laitoksen odotetaan valmistuvan vuonna 2027.

–Joko me jatkamme fossiilitaloudessa, johon liittyy Venäjä, tai irtaudumme fossiilitaloudesta, Ylinen linjaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)