Avaruudessa ei ole ollut yli 150 vuoteen megamyrskyä eli suurta avaruusmyrskyä, joka tulee noin kerran sadassa vuodessa.
– Olemme jo laina-ajalla. Uskon katsomalla tilastoja, että tulen elämäni aikana vielä näkemään, mitä sellainen myrsky tekee. Toivottavasti siinä vaiheessa valmiussuunnitelmat ovat kunnossa, ettei tule megaluokan vaikutuksia, avaruusfysiikan professori Minna Palmroth sanoo Turun Sanomissa.
Pahimpien kauhuskenaarioiden mukaan lentoliikenne pysähtyisi suuressa osassa maapalloa, puhelimiin ja laivoihin ei saataisi paikannussignaaleja ja sähköt katkeaisivat laajasti. Vaikutuksia ei kunnolla tiedetä, koska avaruussäätä ei tunneta tarpeeksi.
Myrskyjä aiheuttavat Auringon purkaukset ja Maan lähiavaruuden oma dynamiikka. Niiden voimakkuus vaihtelee: pieniä myrskyjä tulee useita vuodessa ja keskikokoisia noin kerran kymmenessä vuodessa.
– Suomessa on onneksi erinomainen sähköverkko, joka todennäköisesti kestäisi megamyrskynkin. Satelliitit ovat kyllä vaarassa, samoin ne palvelut, jotka ovat satelliittien varassa, Palmroth kertoo TS:lle.
Maan pinnalla vaikutukset voisivat näkyä voimakkaina revontulina.
– Edellisestä megamyrskystä eli Carringtonin myrskystä aikalaiset sanoivat, että revontulet olivat kirkkaampia kuin täysikuu ja niiden valossa pystyi lukemaan, Palmroth sanoo.