Asunnon ostaminen, remontoiminen ja myyminen voitolla kiinnostaa tällä hetkellä selvästi eniten nuoria aikuisia, selviää Stark Suomen teettämästä Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2024 -kyselytutkimuksessa.
Nuorista aikuisista peräti 44 prosenttia vastaajista kertoo olevansa tällä hetkellä niin sanotusta ”flippauksesta” kiinnostuneita. Vertailun vuoksi kaikista vastaajista kiinnostuneiden osuus on vain 19 prosenttia. Kyselyyn vastasi tuhat 18–75-vuotiasta suomalaista.
– Asuntoflippaamisesta on nyt jo muutaman vuoden puhuttu mediassa ja nostettu esiin sen voittopotentiaali. Uskoisin tämän näkyvän nyt myös tuloksissa ja siinä, että se houkuttaa etenkin nuoria aikuisia. Moni voisi vähätellä tätä niin, että nuoret eivät tajua, mitä se vaatii, mutta tutkimuksen mukaan kyseisen ikäryhmän valmius tehdä remontteja on myös kasvussa, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi tiedotteessa.
Myös sillä omistaako jo nyt asunnon vai ei, on kyselyn mukaan vaikutusta flippausintoon. Siinä missä tällä hetkellä asunnon omistavista vain noin 19 prosenttia on kiinnostunut asuntoflippaamisesta, sama luku asuntoa omistamattomien joukossa on noin 34 prosenttia. Mikäli asunnon kuitenkin omistaa, eniten flippaus kiinnostaa niitä, joiden asunnon arvo on 350 000–399 000 euroa (34 prosenttia).
Kokematonta flippaajaa saattaa pikavoitto houkuttaa, jolloin ehkä pyritään säästämään esimerkiksi materiaalivalinnoissa ja ammattilaisten avussa. Joistakin remonttitöistä voi säästön toivossa tullakin kallis lasku.
– Kunnostamisessa kannattaa panostaa laadukkaisiin materiaaleihin ja työn jälkeen, sillä sinne päin -jälki ei palvele myyntiä ja arvon nousua. Jos on paljon halua tehdä itse, mutta vähän osaamista, on riski, että virheiden korjaaminen tulee kalliiksi. Isoissa purkutöissä voi tehdä melkoista vahinkoakin, jos ajattelee säästävänsä tekemällä ne itse. Esimerkkeinä tulee mieleen kylpyhuoneen laatoituksen purku tai väliseinän kaataminen, jos ei ole varmaa tietoa, mitkä seinät ovat kantavia ja missä kulkee putki- ja johtolinjoja.