SDP:n kansanedustaja Mika Kari eduskunnan täysistunnossa 9. helmikuuta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

SDP:n Mika Karin mukaan hallituksen teot eivät edistä turvallisuutta

Kehitysyhteistyö on olennainen osa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, puolue katsoo ryhmäpuheessaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen tulee nyt aktiivisesti osallistua Naton toimintaan ja yhteistyön kehittämiseen, kuten ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteossa onkin linjattu, totesi SDP:n kansanedustaja Mika Kari eduskunnassa pitämässään puolueen ryhmäpuheenvuorosta UTP-selonteosta.

SDP pitää tärkeänä entisestään vahvistaa Euroopan unionia.

– On globaaleja haasteita ja uhkia, kuten ilmastonmuutos ja luontokato, joihin vastaamme parhaiten toimimalla yhdessä. Myös EU:n merkitys ulko-, turvallisuus- ja puolustustoimijana on Ukrainan sodan aikana entisestään vahvistunut, ja se onkin Natolle keskeinen kumppani turvallisuuspolitiikassa.

Uudesta maailmantilanteesta huolimatta on Karin mukaan selvää, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perinteisen linjan keskeiset elementit pysyvät samana.

– Suurvaltapolitiikka on viime vuosina kasvattanut rooliaan. Sääntöpohjainen kansainvälinen järjestelmä on meille pienenä maana elintärkeä, jotta voimme luottaa siihen, että kaikki toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaan.

Karin mukaan selonteossa on ylevästi kuvattu sitä, miten Suomi omalla toiminnallaan edistää kansainvälistä rauhaa, turvallisuutta ja kestävää kehitystä, mutta ”teot puhuvat sanoja vahvemmin”.

– Hallitus on lakkauttamassa ensi vuodelta rauhanjärjestöille myönnettävän yleisavustuksen sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla toimivien kansalaisjärjestöjen valtionavun. Meidän ei soisi unohtavan kansalaisjärjestöjen tekemän arvokkaan työn merkitystä myöskään tällä politiikan saralla, Kari sanoi.

Karin mukaan myös kehityspolitiikalla on tärkeä merkitys turvallisuudelle.

– Viime viikolla hallitus päätti myös suurista leikkauksista varsinaiseen kehitysyhteistyöhön. Kehityspolitiikka on erottamaton osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Sen tarkoitus on ennaltaehkäistä kriisejä ja vahvistaa turvallisuutta ja hyvinvointia kansainvälisen yhteistyön keinoin. Nyt hallituksen päätökset toimivat näitä tavoitteita vastaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan perimmäinen tavoite on se, että Suomi ei joudu sotilaalliseen konfliktiin. Kari sanoi puheessaan SDP:n näkevän, että tavoitteena on myös käynnissä olevien sotien lopettaminen ja demokratian ja ihmisoikeuksien vahvistaminen maailmalla.

– Maailmassa on parhaillaan käynnissä useita konflikteja. Ukrainan sodan lisäksi katseet ovat kääntyneet Lähi-itään. Kuten SDP on hiljattain linjannut, rauhanratkaisun edistämiseksi edellytämme, että Suomi ryhtyy toimeen Palestiinan valtion tunnustamiseksi jo tänä syksynä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)