Verkkouutiset

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Siren (kok.). LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Kokoomusedustaja: Paikallisen sopimisen laajentaminen historiallisen tärkeä uudistus

Luottamusmiehen puuttuminen ei enää estä paikallisten sopimusten tekemistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirénin (kok.) mukaan tänään eduskunnan käsittelyyn saapuva esitys paikallisen sopimisen mahdollisuuksien laajentamisesta on historiallinen suomalaisille yrityksille, niiden työntekijöille ja koko Suomelle.

– Paikallisen sopimisen uudistus tuo suomalaisia työmarkkinoita konkreettisesti tähän päivään. Vuosikymmenten ajan suomalaiset yritykset ovat olleet eriarvoisessa asemassa paikallisen sopimisen mahdollisuuksien osalta. Nyt asiaan tulee vihdoin tärkeä ja tarpeellinen muutos, jonka eteen kokoomus on tehnyt töitä vuosien ja vuosien ajan, Sirén sanoo.

Hänen mukaansa paikallisen sopimisen laajentaminen antaa yrityksille ja niiden työntekijöille paremmat mahdollisuudet rakentaa Suomeen kasvua ja uutta työtä.

– Yritysten kasvun edellytykset tunnetaan kaikista parhaiten paikan päällä työpaikoilla: suomalaisissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

– Lainsäädäntö on aikaisemmin rajoittanut sopimista merkittävästi niissä yrityksissä, jotka eivät kuulu työnantajaliittoon. Nyt kaikki yritykset tuodaan paikallisen sopimisen mahdollisuuksien osalta yhdenvertaiseen asemaan. Työmarkkinoiden joustavuuden edistäminen työpaikoilla on niin työnantajan kuin työntekijän etu, Sirén jatkaa.

Uudistus tuo suomalaisten yritysten pitkään toivomia konkreettisia parannuksia paikallisen sopimisen mahdollisuuksiin.

– Jatkossa ammattiliittoon kuuluvan luottamusmiehen puuttuminen ei enää estä paikallisten sopimusten tekemistä. On luontevaa ja käytännöllistä, että henkilöstö voi jatkossa valita edustajakseen myös liitosta irrallisen luottamusvaltuutetun, Sirén sanoo.

– Tämän lisäksi yrityskohtaisten työehtosopimusten asema paranee. Jatkossa yrityskohtaisella sopimuksella voidaan sopien poiketa samoista työlainsäädännön kohdista kuin valtakunnallisella työehtosopimuksella. Työlainsäädännön pakottavilla säännöksillä turvataan myös jatkossa työsuhteiden olennaisimmat vähimmäisehdot, Sirén muistuttaa.

Hänen mielestään on hyvä, että paikallisen sopimisen edistämisen vastinparina hallitus on luvannut aloittaa jo tänä syksynä selvitystyön henkilöstön hallintoedustuksen vahvistamisesta.

– Suomalaisten yritysten kasvu ja menestys rakennetaan yhdessä työpaikoilla. Suomalainen työelämä ei tarvitse lisää vastakkainasettelua, Sirén toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)