Verkkouutiset

Työministeri Arto Satonen ja kansanedustaja Niina Malm. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

SDP:n Niina Malm: Hallitus antaa koijariyritysten sotkea työmarkkinat

Kansanedustajan esimerkissä paikallisesti sovittu putkiyrittäjä Pavel polkee hintoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n varapuheenjohtaja kansanedustaja Niina Malm arvosteli eduskunnan täysistunnossa esitystä paikallisesta sopimisesta.

– Hallitus antaa tällä esityksellä vapaat kädet koijariyrityksille sotkea reilut ja oikeudenmukaiset työmarkkinat. Käytännössä uudistus mahdollistaa sen, että yritykset voivat kilpailla nuorten, osa-aikaisten tai ulkomaalaisen halpatyövoiman palkoilla eli polkea niitä ja muita työehtoja, Niina Malm aloitti.

– Ei pidä paikkaansa, kokoomuksen Timo Heinonen huusi väliin.

– Käytännössä palkat laskevat ja työntekijöiden asema heikkenee. Onko tämä se, mitä perussuomalaiset duunarit haluavat? Haluaako hallitus todella avata hallitsemattomat työelämän sysimustat markkinat? Kysyn vaan, kestääkö tämä yhteiskunta sen sekasorron, mikä tästä syntyy, Malm jatkoi.

Niina Malmin mukaan ”tästä uudistuksesta nimittäin hyötyvät kaikista eniten ne epärehellisesti toimivat yritykset, jotka haluavat polkea työehtoja, käyttää hyväksi osaavaa työvoimaa ja käyttää työmarkkinoilla heikommassa asemassa olevien ihmisten hätää hyödyksi maksimaalisen hyödyn tavoitteessa”.

– Annan esimerkin: Kun tällainen paikallisesti sovittu putkiyrittäjä Puolasta jättää tarjouksen koijarille, riski on, että hän sen urakan saa, koska hän polkee hintoja. Pavel tai Florian tekee paikallisen sopimuksen Puolassa, ja ei ole puhettakaan, että hänelle maksettaisiin osaamisen mukaista TES-palkkaa vaan minimipalkkaa. Ja kuka heitä auttaa, kun tämä paljastuu? Lysti voi jatkua vuosia ennen kuin sopimukset on tarkistettu ja mahdollisesti sakot maksettu. Voitot on kääritty jo moneen kertaan — uusi firma vaan pöytälaatikosta, ja sama ralli uudestaan, Malm totesi.

Vasemmisto puhui
taksiuudistuksesta

Usean muun SDP:n ja vasemmistoliiton kansanedustajan tavoin Niina Malm sanoi paikallisen sopimisen laajentamisen olevan ”hallituksen uusi taksiuudistus”.

– Pahoin pelkään, arvoisa hallitus, että olette tekemässä todellisen työelämän taksiuudistuksen, myös SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi.

– Kunhan ei sote-uudistusta!, istuntosalista huudettiin väliin.

– Kyseessä on varsinainen työelämän taksiuudistus ja hallituksen työllisyyden taikaseinä ilman todellisia työllisyys- ja talousvaikutuksia, SDP:n Timo Suhonen sanoi vuorollaan.

– Kuka tuon kirjoitti?, PS:n Jani Mäkelä ihmetteli väliin Suhosen puhetta.

– Mutta tuleeko tämä työelämän taksiuudistus parantamaan edes pk-yrittäjien asemaa?, SDP:n Riitta Mäkinenkin totesi puheessaan.

– Hallitus on tekemässä todellista työelämän taksiuudistusta, kuten tänään moneen kertaan on jo sanottu, SDP:n Juha Viitala peesasi.

Taksiuudistuksesta muistivat puhua myös vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen, SDP:n Marko Asell ja SDP:n Kim Berg.

Työministeri Arto Satonen (kok.) kuittasi sloganin huumorilla vastauspuheenvuorossaan:

– Arvoisa puhemies! Ensimmäisenä totean sen, että liikennepolitiikka ei ole vastuullani, eli en ota kantaa taksiuudistukseen, mutta sen sijaan tähän uudistukseen kyllä, mitä nyt tehdään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)