Verkkouutiset

Vauva. Kuvituskuva. / LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Venäjän väestö romahtaa

Venäjällä syntyy entistä vähemmän vauvoja. Duumaedustajan mukaan tarvitaan "demografinen erikoisoperaatio".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä sai kouluvuoden käynnistyessä suunnitelman uudeksi oppiaineeksi. Viidennestä luokasta alkaen kouluissa on tarkoitus opettaa perhearvoja, kertoo Meduza. Opetushallinnon julkaisemista suunnitelmista käy ilmi, että oppiaine on ainakin jonkinlainen kotitalouden ja terveystiedon ristisiitos. Teemoissa käsitellään esimerkiksi ensirakkautta, seksuaalisuutta, äitiyden saloja ja sitä, miten avioero hoidetaan arvokkaasti.

Opettajat eivät kuitenkaan ole saaneet oppimateriaaleja, joten opetus tuskin käynnistyy ihan heti.

Vuodesta 2017 alkaen ainakin 60 alueella on jo tarjottu valinnaista oppiainetta nimeltä Venäläisen perhe-elämän moraali, jonka opetuksen tueksi ovat ortodoksipappi ja -nunna kirjoittaneet kirjan. Kirjanen ei ole mikään virallinen oppimateriaali, ja sitä on kritisoitu ankarasti. Kirjasessa nimittäin tuomitaan niin abortti kuin ehkäisy.

Nyt valmisteilla olevan oppiaineen tavoitteissa kuitenkin kerrotaan, että tarkoituksena on sekä opettaa patrioottisia arvoja että vastata Venäjän ”demografisiin haasteisiin”.

Niiden suhteen Venäjä on myöhässä paljon pahemmin kuin viipyvien oppimateriaalien. Venäjän tilastokeskus Rosstatin tuoreista tiedoista käy ilmi, että syntyvyys on romahtanut alimmilleen koko Vladimir Putinin presidenttiyden aikana. Pelkästään vuoden 2024 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana lapsia syntyi yli 16 000 vähemmän kuin samaan aikaan vuonna 2023.

Yhtä vähän vauvoja on syntynyt viimeksi vuonna 1998.

Lisäksi ihmisiä kuolee. Vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ihmisiä kuoli noin 49 000 enemmän kuin vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Venäjänkielisissä uutisissa tätä kutsutaan luonnolliseksi poistumaksi, mikä sopii siihen, ettei Ukrainan sodassa kuolleiden määriä muutenkaan julkaista.

On mahdotonta päätellä, minkä verran sota vaikuttaa romahtaneeseen syntyvyyteen. Kävisi kuitenkin järkeen kysyä, ehtiikö rintamalla oleva sotilas saattaa vaimoaan raskaaksi.

Venäjän parlamentin alahuoneessa eli duumassa uutinen romahtaneesta syntyvyydestä on kirvoittanut edustajilta mielikuvituksellisiakin ratkaisuja. Budjetti- ja verovaliokunnan jäsen Jevgeni Fjodorov ehdotti, että lapsettomuudesta säädettäisiin erillinen vero. Työvaliokunnan jäsen Svetlana Bessarabin mukaan lapsettomuus on Venäjälle ”luonnoton tila” ja siksi vapaaehtoinen lapsettomuus tulisi kieltää lailla.

Duumaedustajien ehdotuksista kertoneen Moskva24:n mukaan maltillisimman ehdotuksen esitti perheasiainvaliokunnan puheenjohtaja Nina Ostanina joka kommentoi, että Venäjälle tarvitaan ”demografinen erikoisoperaatio”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)